Ukrainan konflikti/sota

Ok, eli tuota konetta on ammuttu noin 300km etäisyydeltä, jolloin se vaurioitunut ja se on lähtenyt palaamaan kentällä. Se päässyt noin 300-400 km päähän, jolloin miehistö on hypännyt ja kone tippunut?

Lähinnä tässä tulee mieleen kysymys, että miksi noin arvokas kone on ollut noin lähellä rintamaa? Ja oliko tietoa, millaisella tehtävällä se on ollut? Eli, onko kyydissä ollut jotain lyhyemmän kantamana ohjuksia, tai jopa vain liitopommeja?

Kh-22 / Kh-32 ohjusten lavetteja nämä Tu-22M3 pommikoneet ovat joten syystä tai toisesta ovat lentäneet noin lähelle.

Ensimmäinen tällaisen pudotus joten kenties eivät osanneet pelätä?

Kh-22 / Kh-32 on äärimmäisen epätarkka ohjus joten mitä lähemmäs kohdetta se viedään ennen laukaisua, sitä parempi todennäköisyys sillä on osua (toki silti mikään ei ole varmaan, koska todennäköisyyksillä tässä pelataan).

Toinen vaihtoehto on että ohjusten kohde on sijainnut syvemmällä Ukrainan alueella, jolloin ohjukset on pyritty viemään lähemmäksi jotta ylletään syvemmälle.

Oma arvaus: ryssä on toiminut näin jo pidemmän aikaa ja Ukraina on seurannut sitä touhua ja tehnyt muistiinpanoja. Nyt sitten kokeilivat iskeä takaisin - eli sama juttu kuin AWACS-koneiden kanssa.

MUOKKAUS: lisäksi kuten itsekin tiedottavat, tänään olisi nähty ensimmäisen kerran Kh-22 ohjusten torjunta, 2 kpl: LÄHDE

For the first time, the anti-aircraft missile units of the Air Force, in cooperation with the Main Directorate of Intelligence of the Ministry of Defense of Ukraine, destroyed the Tu-22M3 long-range strategic bomber - the carrier of Kh-22 cruise missiles, which Russian terrorists use to attack peaceful Ukrainian cities. During today's attack, two such missiles were destroyed for the first time.

Merkittävä tapaus kyseessä eikä ole helppo temppu: vaatii sen että torjuntaan kykenevää kalustoa on ollut juuri oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Toki toinen mahdollisuus olisi että pommikoneeseen osuttiin ohjusten laukaisun hetkellä tai hetkeä ennen sitä, jolloin laukaisu häiriintyi ja ohjukset päätyivät joko mereen tai lensivät ihan väärään suuntaan / vääriin kohteisiin - tämänkin voinee tulkita "ohjusten torjunnaksi" vaikkei suoraan olisikaan torjuttu ohjusta toisella ohjuksella?

Niin tai näin, merkittävä tapaus kyseessä ja ensimmäinen laatuaan tämän sodan aikana.
 
Viimeksi muokattu:
TASS uutisoi kuinka "venäläinen vastarintaliike" Hersonissa saa Ukrainan armeijalta NATO-aseita. Varmaankin tämä partisaaniliike on olemassa jonkun FSB-miehen mielikuvituksessa mutta näyttää hyvältä raporteissa.

The pro-Russian underground in Kherson announced that it had begun to use NATO weapons​

MOSCOW, April 19. /TASS/. Pro-Russian underground fighters in Kherson, thanks to their comrades serving in the ranks of the Armed Forces of Ukraine (AFU), began to use NATO weapons.

As stated in a statement by the resistance organization "Russian Kherson", small arms and grenade launchers will be used for combat work.

“Now we have the opportunity to use NATO weapons to benefit our common cause of destroying [Ukrainian] militants. Thanks to our people in the ranks of the Ukrainian Armed Forces, we now have grenade launchers and small arms, and they also provide us with ammunition, which we will use to help the Russians advancing troops," the statement said.
https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/20597915
 
Jotenkin tuntuu, että tämä sodan henki on nyt se, että venäjä on tiedostanut, että tämä Ukrainan varustepula on vain hetkellinen ja se on avannut venäjällä aikaikkunan toimia. Ja kuten näkyy, niin vaikka venäjä teki lähes kaiken sen ikkunan hyödyntämiseen. Mutta nyt näyttää siltä, että mitään ei saatu oikein aikaiseksi ja nyt se ikkunan on sulkeutumassa.

Se onkin sitten hyvä kysymys, että kun taas kalusto lähtee virtaamaan Ukrainaan ja venäjä on kuluttanut omat voimat tässä talven/kevään aikana, niin mitäs sitten tapahtuu? Tullaanko taas näkemään se, että venäjä kaivautuu asemiin, vai nähdäänkö venäjältä ensimmäiset todelliset ehdotukset sodan lopettamisesta näihin asemiin?

Edelleenkään, venäjä ei ole aloittanut sitä liikekannallepanoa, minkä se olisi pitänyt käynnistää jo aikoja sitten. Joten tämä voisi olla merkki siitä, ettei Kremlissä uskota enää sodan jatkumiseen kovin pitkään. Lisäksi polttoainapula ja ongelmat venäjän taloudessa alkavat kohta näkymään enemmänkin normaalin venäläisen arjessa, jotka taas voivat ajaa hallinon todella hankalaan asemaan.

Toisaalta kaikki venäjältä tulevat tulitaukoedotukset tulkitaan varmaan Ukrainassa vain heikkoutena ja ne vain lisäävät Kiovan päättäväisyyttä, varsinkin kun lännen tuki taas toimii. Joten, tämän tietäen putin pelasi rikasta tai rutiköyhää. Hän tiesi, että jos hän heittä kaiken peliin, jolloin hänellä oli pieni mahdollisuus vallata Itä-Ukraina, mutta jos hän häviää, niin käytännössä edessä voi olla isot vetäytymiset. Joten, ei ole mahdotonta, että venäjä joutuu rauhan takia vetäytymään monilta alueilta. Mutta toisaalta, kuinka kalliiksi tuo tulisi putinille sisäpoliittisesti?

Mutta, katostaan miten käy ja miten tilanne lähtee kehittymään.
 
Politicon mukaan Yhdysvalloilla on aseita varastoituna Euroopassa joita voidaan lähettää nopealla aikataululla Ukrainaan kunhan päätös lisätuesta saadaan aikaiseksi, osa tavarasta saadaan menemään päivissä ja osa viikoissa. Ammuksia, kranaatteja, torjuntaohjuksia. Pentagon valmistelee jo etukäteen ehdotusta Bidenin pöydälle hyväksyttäväksi.


Tämä paketti voi kyllä olla yksi tämän sodan kulminaatiopisteistä. Jos se menee läpi ja aseita alkaa virtaamaan, niin kyllä se rintamalla tuntuu. Lisäksi USA sitoutuisi tämän paketin myötä väkisinkin taas syvemmälle tähän sotaan, kun se olisi molempien puolueiden hyväksymä ratkaisu.

Alkavat ehkä tappelemaan sitten taas muista asioista siellä senaatissa ja kongressissa. Ehkä jopa se Elon Musk typerys alkaa twiittailemaan eri asioista.
 
Tämä paketti voi kyllä olla yksi tämän sodan kulminaatiopisteistä. Jos se menee läpi ja aseita alkaa virtaamaan, niin kyllä se rintamalla tuntuu. Lisäksi USA sitoutuisi tämän paketin myötä väkisinkin taas syvemmälle tähän sotaan, kun se olisi molempien puolueiden hyväksymä ratkaisu.

Alkavat ehkä tappelemaan sitten taas muista asioista siellä senaatissa ja kongressissa. Ehkä jopa se Elon Musk typerys alkaa twiittailemaan eri asioista.

Näiden uutisten ja odotusarvojen valossa luulisi jo Kremlin bunkkerirotalla olevan mukava kylmä hiki päällä ja pakki jonkin verran sekaisin🤣💦🤮... Mutta mutta, eihän hän seuraa itsenäisesti maailmanmenoa ja uutisvirtaa, vaan lukee pappa Patrushevin toimittamia raporttikansioita, ja nehän vakuuttavat kaiken olevan kunnossa ja etenevän suunnitelmien mukaan😂
 
Slovakialaisten keräys on nyt ohittanu Slovenian ja Islannin osuudet Tsekin ammuspaketista, itsekin muutaman kympin pistin.
Katso liite: 96681
Tämä on muuten 99- vuotiaan slovakialaisen holokaustista selviytyneen aloitteesta tarinan mukaan alkanut.

Edit: No BBC:kin tästä kertoo

Edit2: Youtube haastattelu enkkutekstityksillä päälle:
 
Viimeksi muokattu:
Venäläiset väittävät tällä viikolla tuhonneensa maassa ukrainalaisten kolme Mig-29:ä ja neljä An-26:a.

https://iz.ru/1684879/2024-04-19/vs-rf-za-nedeliu-unichtozhili-tri-mig-29-i-chetyre-26-vsu
"Kolme Ukrainan ilmavoimien MiG-29-hävittäjää ja neljä An-26-sotilaskuljetuslentokonetta tuhoutuivat heidän kotilentokentällänsä", osasto sanoi.


Lisäksi Venäjän asevoimat tuhosivat kaksi ilmakohteen ohjaustutkaa ja neljä S-300-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän kantorakettia. Myös IRIS-T-ilmatorjuntaohjusjärjestelmän saksalainen kantoraketti joutui hyökkäyksen kohteeksi.

Ministeriö lisäsi, että viikon aikana ilmailu- ja ilmapuolustusjärjestelmät ampuivat alas 10 Yhdysvalloissa valmistettua operatiivis-taktista ATACMS-ohjusta, kuusi brittiläistä Storm Shadow -risteilyohjusta, viisi Ranskassa ja Yhdysvalloissa valmistettua Hammer- ja JDAM-pommia sekä kaksi HARM-vasta-ainetta. -tutkaohjukset ja neljä lentokoneen houkuttimia, myös amerikkalaisia. Lisäksi alas ammuttiin kaksi Tochka-U-taktista ohjusta, 78 HIMARS-, Vampire- ja Uragan-ohjusta sekä 1 278 ukrainalaista dronea."
Videota tuosta hyökkäyksestä, samalla yksi s300 meni.
Videosta on vaikea sanoa oliko kaikki migit käyttökunnossa ennen iskua

Onko mitään tietoa ovatko Leo 1 tai AMX-10 jo operatiivisessa käytössä?
amx10 on ollut viime kesästä asti käytössä
 
Käännöksenä sama. 308km päästä pudotettiin Budanoovin mukaan.
Mutupediaa ja muita lähteitä kaivelemalla näyttää sille että TU-22M3 koneita ei ole kovin montaa jäljellä. Lähteestä riippuen koneita on käytössä 66 tai 60. Näistä on mitä ilmeisimmin kolmea versiota, eli se taso mikä jäi Neuvostoliitolta, kevyt avioniikka päivitys ja sitten kokonaan uusittu avioniikka&rungon korjaus (M3M). Kinzhal ja Kh-32 ilmeisesti vaatii tuon uusimma ja isoimman päivityksen. Näitä täysin päivitettyjä koneita ei voi olla kovin montaa, kymmenenkin voi olla jo yläkanttiin, saattaa olla jopa alle 5kpl. Koneiden runkojen kestävyyden kanssa oli isoja murheita Neuvostoliiton aikaan ja viimeisin iso päivityskin lupaa jatkaa koneen käyttöäikää vain 40-50 vuoteen saakka. Uusimmatkin rungot ovat jo nyt 31 vuotta vanhoja.

Tu-22M3M mallin tunnistaa tankkauspuomista nokassa, muista se on poistettu SALT sopimuksen mukaisesti 1979. Ainakaan vielä ei ole ollut sellaista kuvaa mistä näkisi onko perän tykki tai tankkauspuomi koneessa. Modernisoimattomassa on myös tykki paikoillaan.

Erittäin hyvä pudotus Ukrainalta, modernisoituja koneita on vähän ja eiköhän tämä sellainen M3M ollut.
 
Back
Top