Ukrainan konflikti/sota

Eikös nuo ryssään paraati T-34:t ostettu kaiken lisäksi Pohjois koreasta ?
:ROFLMAO:

Muutamien kommenttien mukaan viime vuoden paraatissa nähty T-34 olisi ollut (mahdollisesti) Tsekkoslovakiassa valmistettu.

Tosin muistan että ryssä osti muutama vuosi sitten T-34 panssarivaunuja olikohan Vietnamilta (ehkä muistan väärin), väitetysti erilaisissa elokuvissa ja muissa propagandaprojekteissa käytettäväksi.

MUOKKAUS: tuossahan se sanotaankin ylempänä (LINKKI) eli T-34 vaunut myynyt maa oli Laos eikä Vietnam.
 
Viimeksi muokattu:
Yksityiskohtia tämän päivän Su-34 koneen menetyksestä (väitetään moottorivaurioksi ja koneen sanotaan pudonneen Valuyki nimisen paikan seudulle, Belgorodin alueelle eli varsinaisen Venäjän alueelle):

Alleged location of today's Su-34 loss

https://t.me/dosye_shpiona/522


Spy Dossier

Regarding the Su-34 disaster.

Today there was a plane crash of a Su-34 fighter-bomber of the Russian Aerospace Forces.

The crew died.


Crew members: Evgeny Kuznetsov and Vladimir Strelkov.

The plane belonged to the 47th Bomber Aviation Regiment of the 105th Mixed Aviation Division of the Russian Aerospace Forces ( A/E Baltimore, Voronezh ) .

The fighter was performing a combat mission in the area of the village. Valuyki, Belgorod region . Previously, the disaster occurred due to engine failure .

The crew did not have time to eject.

@dosye_shpiona
t.me/dosye_shpiona/522
5.2KviewsMay 6 at 21:28

1715020877421.png


-

Valuyki sijainti kartalla (kartan lähde: LINKKI)

1715021290311.png
 
Viimeksi muokattu:
Lievä OT, mutta Telegraph on kirjoittanut artikkelin helmikuussa tapahtuneesta bundeswehrin tietovuodosta.

Löydökset saksaisten it turvasta eivät mairittele:

-Yli 6000 kokouksen asia- ja osallistujalista oli nähtävillä netissä julkisella puolella
- Käytössä ollut Webex kokousjärjestelmä oli kyllä bundeswehrin servereillä, mutta sinne sai liittyä myös ulkopuolelta. Riitti kun käytti oikeaa urlia, missä oli käytössä juokseva numerointi (esim bundeswehr.de/webex/meeting01 ja sitten .../meeting02)
- Useita kokouksia, jopa niitä top secret kokouksia missä scholtz oli mukana, on pidetty samalla protokollalla ilman mitään salasanasuojausta


 
Viimeksi muokattu:
Hyvin mahdollista että MAKS keulii tässä ja julkaisee epäluotettavan "lähteen" horinoita, mutta otetaan varalta talteen spoilerin taakse:

1715022186751.png


-

Ajankohdaksi kerrotaan puolen yön jälkeen aina aamuyöhön asti joten huomenna ollaan viisaampia heti aamusta.

Toki perivenäläinen tyyli on liioitella vastustajan tekoja / aikomuksia, jotta voivat paukutella henkseleitä "oman torjunnan toimivuudella", näitäkin on nähty ja usein. Samoin kuin kuvitteellisten Ukrainan hyökkäysten "sankarillisia torjuntoja" eli parempien uutisten puutteessa on keksitty kaikenlaisia fantasioita ja tarinoita.

Toivotaan toki parasta eli että ensi yönä nähtäisiin jotain suurempaa.
 
Tämä menee nyt sanamuodoilla saivarteluksi, eli toisin sanoen Ukraina käy hyökätessään taistelutiedustelua :sneaky: Pitäisin nyt ehkä kuitenkin yleisemmällä tasolla ymmärrettävämpänä termiä kulutussota.

En siis edelleenkään puhu niistä kesän ensimmäisistä läpimurto yrityksistä vaan sen jälkeisestä toiminnasta missä kokoonpanot pilkottiin tosiaan entistä pienempiin osiin. Itse en henk. koht. usko että sen jälkeen hyökkäävässä toiminnassa on ollut paljoakaan realistista isompaa tavoitetta taustalla (uskon enemmän sen hetkiseen paineeseen saada edes jotain aikaan/näyttää että yritetään). Paitsi tietysti kuluttaa ryssää joka kyllä onnistuu huomattavasti paremmalla hyötysuhteella vasta juuri nyt kun ryssä on se joka jatkuvasti puskee päälle. Hyökkääminen vailla läpimurron edellytyksiä jos joku on kuluttavaa.
Ensinnäkään en usko Ukrainan käyvän kulutussotaa, kalusto- ja miesalivoiman takia se häviää sen auttamatta, ja se ei ainakaan auta vapaaehtoisten tai LKP:n kanssa, kerran jo nyt on ongelmia. Ja lännen apu ei riitä paikkaamaan kalustotappioita ennen kuin ehkä vasta pitkässä juoksussa, kun tuotantolinjat on purettu vuosia sitten. Se vähä mitä saa pitäisi pystyä käyttämään viisaasti. Paikallisesti ja tilapäisesti voidaan ehkä koittaa jotain sen näköistä (taistelukosketuksen ja paineen ylläpitämiseksi), laajemmaksi strategiaksi se ei oikein sovellu. Vihollista voi kuluttaa käymättä kulutussotaa.

Siksi toisekseen, et edelleenkään ymmärrä mitä ajan takaa; se 30 sekunnin twitter-klippi on ainakin toivottavasti osa jotain tavoitteellista toimintaa mikä ei siitä klipistä selviä. Taistelua ei käydä ryhmä-joukkue-tasalla, vaan pataljoona-prikaati. Viime kevät oli vain esimerkki, kun silloin oli selvästi yritystä suorittaa peliliikkeitä isommilla kokoonpanoilla. Eli voi hyvin olla, että se mikä näyttää typerältä johtuu siitä että isommat herrat on käskenyt joukkueelle esim. juuri taistelutiedustelutehtävän. Se on raakaa puuhaa (varusmiehinä puhuttiin kamikaze-tiedustelusta, lontoonkielellä käytetään välillä termiä recon by death) missä väkisin menee äijää ja vaunuja vaikka kuinka yrittäisi varoa.

Putosin jo aikaa sitten kärryiltä mitä tässä enää haemme, alkuperäinen kirjoittaja puhui kritiikistä suojamiesten puutteeseen vaunun ympärillä ja viittasi dronen olevan paikalla sitä varten.
Sittenhän meitä on kaksi. ;) Myönnettäköön, että osittain olen puhunut epäselvästi ja asian vierestä. Siis se mitä koitin selittää liittyy näihin kahteen kohtaan:

Vaunujen suojamiehitys hyökkäämisessä lienee ymmärretty varsin laajasti väärin, jalkamiesten liikenopeus on niin olematon vaunun rinnalla että käytännössä kosketus viholliseen joudutaan hakemaan lähes aina sillä kärkivaunulla tai vastaavalla jos vihollisen tasa ei ole etukäteen tiedossa. Jos tasa on tiedossa niin silloinhan kyse pitäisi olla tietoisesta hyökkäämisestä tiedossa olevaa puolustusta vastaan, silloin voidaan joko ajaa kaasupohjassa asemiin sisään tai hyökätä vaunujen tukemien jalkamiesten koukulla suojaisemman maaston kautta puolustuksen kylkeen, molempien tukena soisi olevan aina jonkun sortin epäsuoraa.
Tähystävillä droneilla voidaan hyvinkin korvata se koko kärkivaunulla tapahtuva vihollisen tasan selvittäminen, mutta ei sitä varsinaisessa hyökkäyksessä tarvittavaa suojamiehistöä joka ottaa asemat haltuun, suojaa vaunuja mm. kaupunki ympäristössä tai koukkaa metsän kautta puolustuksen kylkeen. Suojamiehistöä ei tietenkään tarvita jos ei olla ottamassa mitään vähäänkään pysyvämmin haltuun, siitähän tässä on pääsääntöisesti kysymys.
Boldaukset on omiani. Eli ensinnäkin, vihollisen puolustuksen etureuna pitäisi olla tiedossa jos ruvetaan oikeasti hyökkäämään. Se 30 sekunnin klippi voi olla sen etsimistä panssaritiedustelun keinoin, mutta siinä ei mielestäni ole järin suurta järkeä jos ei sen tiedustelujoukkueen perästä tule isompaa pumppua. Se on recon by death millä saa toki tiedustelutietoa, mutta se ei johda mihinkään. Tämä jos mikä on sitä panssariaseen väärinkäyttöä. Ehkä taas tavoitteena on joku muu, vaikka em. puolustuksen härkkiminen siinä toivossa että vaihtoa tehdessä on käynyt vahinko. Tai sitten sitä tavoitetta ei ole, mutta sitten olisin jo vähän huolissani. Mutta jos vihollisen puolustuksen tasa ei ole edes summittaisesti tiedossa, niin isommalla pumpulla ei oikein hyökkäykseen voi edes lähteä kun eihän silloin voida mitään tavoitteellista harrastaa, ja jos ei hyökkäykseen voi lähteä isommalla porukalla niin kannattaako lähteä pienemmälläkään.

Se toinen asia sitten on, että lähisuojamiehet ei vyörytä asemia, vaan jos joku porukka on lähisuojamiehiksi käsketty niin ne pysyy vaunujen lähellä. Se on piste. Niiden tehtävä on vain ja ainostaan suojata vaunuja, ja asemien vyöryttäjät on sitten erikseen. Ihan samalla tavalla kuin vaunuilla ei kannata miehittää pysyvästi mitään maastonkohtaa. Tilapäisesti tulituessa, puolustuksessa tms. kyllä, mutta vähänkään pidemmäksi aikaa ei kannata paikalleen jäädä. Drone voi korvata lähisuojamiehiä jossain tilanteissa (avoin maasto tai ei välitöntä sinkoaseiden uhkaa); voi toimia Ukrainan aroilla, mutta jos vaunulla pitää ajaa rakennetulle alueelle tai peitteiseen niin sitten se menee tämän nojatuolitaktikon mielestä vähän hasardiksi. Lähisuojamiehet saa vaikeassa maastossa nopeammin asevaikutuksen aikaiseksi kuin vaunu (tai vaunu ei välttämättä saa ollenkaan).

Juurikin näin, ja minä kutsun sitä kulutussodaksi vailla mitään isompien kokoonpanojen tavoitteita ko. toiminnan toiminnan perään.
Voi sitä kulutussodaksikin kutsua, näpertely olisi mielestäni kuvaavampi termi. Kaiken pienenkin mittakaavan toiminta tulisi palvella suurempia tavoitteita. Ja ehkä tilanne tosiaan on se, kuten sanoit, että mihinkään muuhun ei pystytä. Mutta millään pienen mittakaavan touhulla ei Ukraina rajoilleen pääse. Puolustautua voi kyllä, mutta ei suorittaa hyökkäysoperaatioita alueiden takaisinvaltaamiseksi, se vaatisi sitä useamman prikaatin keskittämistä ja aselajien yhteistoimintaa. Sen myönnän auliisti, etten osaa sanoa miksi pataljoona-prikaati-tason hyökkäykset ja aselajien yhteistoiminta ei kummaltakaan puolelta onnistu, oma ymmärrys ei siihen riitä vaikka spekuloin syillä aiemmin. Se onnistui kyllä Harkovassa, myöhemmin ei ole lähtenyt. Länsimaiden tulisikin mielestäni erityisesti panostaa paukkuja siihen, että päästään takaisin tilanteeseen jossa voidaan hyökätä prikaati-kokoluokassa ja tehdä laajempia peliliikkeitä. Nythän ei tunnuta pystyvän hyökkäyksiin edes pataljoonalla, ja vaikka edes se pääsisi läpi niin se ei montaa kymmentä kilometriä yksin etene. Venäjä näyttää hakevan tuohon perinteistä ratkaisua eli tulee päälle kunnes puolustajalta loppuu äijät tai ammukset. Lännen pitäisi kyetä tuo ongelma ratkaisemaan jos tavoite on Ukrainan voitto, eikä torjuntavoitto.
 
Ryssälläkin on kevään saapumiserään miehet tiukassa, 150000 pitäisi saada kasaan, syksyllä vielä riitti 130000. Pohjoisessa haetaan täikammalla ukkoja asuntoloista, kahviloista, pysäytellään kadulla ja kaikki vähänkään ei perusvenäläisen näköiset on ykkösmaaleja, nimi löytyy lähes varmasti listalta kun Igor hiukan Uazin takapenkillä editoi. Työvoimapulaa tuo ei taaskaan helpota ja kovasti motivoitunutta porukkaa saavat rintamalle näistä pakkovärvätyistä.

 
Jos ryssä tietää, että isompi isku on tulossa niin eikö ne tiedä minne se on tulossa?

Pelkästään tuollaisella huhulla saa venäläisten pasmoja sekaisin, mutta aamulla taas ollaan viisaampia.

Jos pitäisi arvata mihin isketään niin tässä on ihan varteenotettava ehdokas, tänään saatu tuo Tuapsen jalostamo taas pyörimään tammikuun iskun jälkeen niin olisihan se messevää laittaa uudestaan palamaan heti samoin tein.

 
Viimeksi muokattu:
Ensinnäkään en usko Ukrainan käyvän kulutussotaa, kalusto- ja miesalivoiman takia se häviää sen auttamatta, ja se ei ainakaan auta vapaaehtoisten tai LKP:n kanssa, kerran jo nyt on ongelmia. Ja lännen apu ei riitä paikkaamaan kalustotappioita ennen kuin ehkä vasta pitkässä juoksussa, kun tuotantolinjat on purettu vuosia sitten. Se vähä mitä saa pitäisi pystyä käyttämään viisaasti. Paikallisesti ja tilapäisesti voidaan ehkä koittaa jotain sen näköistä (taistelukosketuksen ja paineen ylläpitämiseksi), laajemmaksi strategiaksi se ei oikein sovellu. Vihollista voi kuluttaa käymättä kulutussotaa.

No mitä sotaa Ukraina sitten on käynyt viime kesän jälkeen?
Mielestäni ryssä on pakottanut Ukrainan kulutussotaan, puolustuksessa ollaan tietysti enemmän se kuluttava osapuoli, mikä on viisautta. Kaikki isompi hyökkäyksellinen toiminta vaunuilla loppuu tällä hetkellä miina/drone seinään. Pienempi muotoisessakin iso vaara menettää arvokkaita vaunuja, kun näitä pienempiä alkoi tulla oli isot puskut jo yritetty ja selvinnyt varsin aukottomasti ettei läpi päästä.

Siksi toisekseen, et edelleenkään ymmärrä mitä ajan takaa; se 30 sekunnin twitter-klippi on ainakin toivottavasti osa jotain tavoitteellista toimintaa mikä ei siitä klipistä selviä. Taistelua ei käydä ryhmä-joukkue-tasalla, vaan pataljoona-prikaati. Viime kevät oli vain esimerkki, kun silloin oli selvästi yritystä suorittaa peliliikkeitä isommilla kokoonpanoilla. Eli voi hyvin olla, että se mikä näyttää typerältä johtuu siitä että isommat herrat on käskenyt joukkueelle esim. juuri taistelutiedustelutehtävän. Se on raakaa puuhaa (varusmiehinä puhuttiin kamikaze-tiedustelusta, lontoonkielellä käytetään välillä termiä recon by death) missä väkisin menee äijää ja vaunuja vaikka kuinka yrittäisi varoa.


Sittenhän meitä on kaksi. ;) Myönnettäköön, että osittain olen puhunut epäselvästi ja asian vierestä. Siis se mitä koitin selittää liittyy näihin kahteen kohtaan:



Boldaukset on omiani. Eli ensinnäkin, vihollisen puolustuksen etureuna pitäisi olla tiedossa jos ruvetaan oikeasti hyökkäämään. Se 30 sekunnin klippi voi olla sen etsimistä panssaritiedustelun keinoin, mutta siinä ei mielestäni ole järin suurta järkeä jos ei sen tiedustelujoukkueen perästä tule isompaa pumppua. Se on recon by death millä saa toki tiedustelutietoa, mutta se ei johda mihinkään. Tämä jos mikä on sitä panssariaseen väärinkäyttöä. Ehkä taas tavoitteena on joku muu, vaikka em. puolustuksen härkkiminen siinä toivossa että vaihtoa tehdessä on käynyt vahinko. Tai sitten sitä tavoitetta ei ole, mutta sitten olisin jo vähän huolissani.

Ukrainan toiminnassa oli huolestuttavia piirteitä viime kesän jälkeen, jos samantyylisiä videoita tulee eetteriin kerta toisensa jälkeen, mm. niitä 1-2 tst-vaunulla mobikkien asemien kurittamisia, niin siinä ei erittäin suurella todennäköisyydellä ole ollut oikein muuta taja-ajatusta kuin niiden mobikkien hengiltä saaminen. Niistähän oli pidempiäkin pätkiä, asemat joskus jopa käytiin läpi jos kuljetusvaunua/jalkamiehiä mukana, mutta aina lopulta ajeltiin takaisin tulosuuntaan ja jätettiin tyhjät asemat uudelleen täytettäviksi. Näitä on hyvin vaikea muuksi kääntää kuin kuluttamiseksi. Tänä päivänä asemien miehityksen tilanteen pystyy tutkimaan droneilla ilman mitään omaa riskiä, jopa saamaan ne mobokit hengiltäkin RPG-kuula kyydissä ja siihenhän touhu on nyt vahvasti mennytkin (y)

Voi sitä kulutussodaksikin kutsua, näpertely olisi mielestäni kuvaavampi termi. Kaiken pienenkin mittakaavan toiminta tulisi palvella suurempia tavoitteita. Ja ehkä tilanne tosiaan on se, kuten sanoit, että mihinkään muuhun ei pystytä. Mutta millään pienen mittakaavan touhulla ei Ukraina rajoilleen pääse.

No siltähän se nyt ikävä kyllä vahvasti näyttää.
Nyt kulutetaan vaikka se ei oma vahvuus olisikaan (maiden kokoa vertailemalla), kun on vähän pakko. Ja toivotaan että ryssä kuluu loppuun esim. kalustollisesti/rahallisesti ja siitä seuraa jotain sisäistä. En pidä ollenkaan pöllömpänä strategiana kun toinen on vielä niin tyhmä että hakkaa päätään seinään. Ukraina olisi täysin kusessa (maidensa takaisin saamisen suhteen) jos ryssä tajuasi jäädyttää sodan näille sijoilleen porautuen maansisään minimi joukkojen kulumisella mallia itä-ukrainan sota since 2014.


 
Viimeksi muokattu:
Kieltämättä vähän surullista kun prikaatien kärkitoiveena lahjoittajilta on saada kaivureita asemien ja bunkkereiden tekoon. Spoilerin alle koko teksti.
My dear friends and followers, I have an important and somewhat unusual fundraiser to announce. It's very important, and I am asking for your help to spread the word and donate. Please read a small interview from Ukrainian commanders and the details below. The donation link is in the end.

After consulting with my friends from the Ukrainian 92nd Assault, 26th, and 47th Artillery Brigades, I have decided to shift my fundraising goals toward engineering equipment, specifically excavators.

Why are small excavators so important for the infantry? I spoke with an infantry battalion commander from one of the assault brigades to better understand this. Please read quotes from him:

"Our brigade has one or two PZM2 trenchers, and they are always either broken or in use. We lack the manpower to build proper fortifications, and the infantry often ends up not digging deep and long enough trenches because they are exhausted from endless combat and shelling. I can't afford to have them in a trench for six days and then digging another trench for six more days; they need to rest.

" I asked if they would be able to dig the fortifications when enemy FPVs fly by: "Now is the perfect time for that, because of the greenery, we can relatively safely build trenches inside the treelines 2-5 km away from the frontline. If we have a small 2-8 ton excavator, it can discreetly operate inside the treeline without breaking all the trees. It’s mobile and easy to use. Yes, we will have a risk of delivering it quickly enough to the treeline and back, but I'd rather risk it driving in the open for 15 minutes than having my infantry stuck in knee-deep trenches without proper ceiling layering with three layers of logs."

"They save the lives of our infantry. If you carefully examine the latest videos, you can see that the only thing between the infantry and the enemy FPV is the fortifications."

"No, we won’t use the excavator on the front line; we will use them to build fallback positions, positions for drone operators, and for the command posts.

"So I've spoken about the infantry, but why does artillery need them?

To better understand this, I spoke with one of the artillery brigade commander's deputies. Please read his comments:

"Let’s not start the blame game; it’s just the reality. We only have one excavator based on a Kraz for digging, and it’s always under repairs or maintenance."

"Remember how many videos there were of our machines struck by lancets? Well, you see less now. We are taking measures, and those measures work. With properly built fortifications, it’s only a direct hit from a 152mm shell or a missile that can destroy the howitzer."
"With excavators, we hide our equipment deep, we build separate ammo storage, and we build a bunker for the crew."

"How long do you think it takes to dig a fortification to conceal a Krab with shovels? At least two weeks, and while the crew is building it, it can’t operate. If you think that’s not enough reason, I will give you another one: we had crew members injuring themselves while digging, breaking bones, two people got injured at the same time. This affected howitzer operations; you can’t properly operate it if you have two people missing."

"With an excavator that you gave us, it takes us only two days and requires three times fewer people to build a Krab shelter, two ammo storages, and a bunker for the crew.

"As you can see, the engineering equipment is highly needed, so this month I want to set an ambitious goal to acquire three excavators, get funds for repairs, and build protective cages for Bohdana howitzers against FPVs.

We already have two 5-ton excavators waiting to be repaired in Kharkiv, so our total goal is below:

3 x 5-ton Yanmar Vio50/55 excavators: $90,000
Repair parts for 5 mini excavators, 4 Yanmar and 1 Hyundai: $20,000
Repair parts and services for a 55-ton crane to support burning shipping containers for command posts for the 59th Brigade: $11,000
Protective cages for Bohdana howitzers: $24,000

We are setting up a repair and maintenance shop in Kharkiv right now, and your aid is very much needed. Without you, we can’t do it.
I know this seems like a huge and ambitious goal, and I am not sure if we can meet it. But together, we have already saved millions of dollars of equipment.
Donation Link: https://paypal.com/pools/c/94gFbMzqdJ…All donations are tax deductible, via us registered non-profit
@LibertyUkraineF
Slava Ukraini! I will post updates and more videos about our work repairing and maintaining these crucial tools.
 
Sen myönnän auliisti, etten osaa sanoa miksi pataljoona-prikaati-tason hyökkäykset ja aselajien yhteistoiminta ei kummaltakaan puolelta onnistu, oma ymmärrys ei siihen riitä vaikka spekuloin syillä aiemmin. Se onnistui kyllä Harkovassa, myöhemmin ei ole lähtenyt.
Eikö yksi syy tähän ole siinä että drone- ym tiedustelu pystyy selvittämään vihollisen aikeet niin nopeasti että hyökkäysalueelle ehditään siirtää lisävoimia ennen hyökkäyksen alkua ja muilla tavoin varautua suurempaan hyökkäykseen niin että onnistuminen on vaikeaa?

Länsimaiden tulisikin mielestäni erityisesti panostaa paukkuja siihen, että päästään takaisin tilanteeseen jossa voidaan hyökätä prikaati-kokoluokassa ja tehdä laajempia peliliikkeitä. Nythän ei tunnuta pystyvän hyökkäyksiin edes pataljoonalla, ja vaikka edes se pääsisi läpi niin se ei montaa kymmentä kilometriä yksin etene. Venäjä näyttää hakevan tuohon perinteistä ratkaisua eli tulee päälle kunnes puolustajalta loppuu äijät tai ammukset. Lännen pitäisi kyetä tuo ongelma ratkaisemaan jos tavoite on Ukrainan voitto, eikä torjuntavoitto.
Eikö tuo ole juuri sitä kulutussotaa? Venäjä on sen sotimistavan valinnut koska niin kuin kirjoitat laskee että "puolustajalta loppuu äijät tai ammukset"
 
Back
Top