Ukrainan konflikti/sota

Hmm, viimeisen tunnin aikana tullut raporttia ammuskelusta Ukrainan ja Transnistrian välisellä raja-asemalla:


Tuo on ehkä maltillisin kommentti, minkä olen nähnyt twitterissä, muissa kommenteissa ollut enemmän hysteriaa: "....large shootout...", "...firing on the border..." jne jne.

Transnistrian media väittää näin, viittaa heidän poliisilähteisiin. Venäjän media näkyy myös mehustelevan tällä, paras seurata mitä tästä kuuluu. Ehkä joku paikallinen provokaattori käynyt ammuskelemassa Ukrainan puolelle?

MUOKKAUS: "Notepad Moldova" niminen Telegram-kanava tietää kertoa näin (VAROITUS: tuota kanavaa selailin, näyttää olevan pro-Venäjä, ei silti välttämättä ole tässä asiassa väärässä, mutta tiedoksi kuitenkin varoitus):

At the Kolbasna station in the Rybnitsa district, from a landing adjacent to the railway track, an unknown person fired several shots towards the territory of military depots. Presumably, the shooting was carried out from a VOG-25 underbarrel grenade launcher. There were no casualties. Minor damage was found on the concrete fence" (c)

Text : Investigative Committee of Transnistria

LÄHDE viesti julkaistu klo 11:40 (taidetaan olla samalla aikavyöhykkeellä heidän kanssa eli kolme tuntia sitten)

Tässä vielä sijainti kartalla:


Huomaa mm. Odessan sijainti, arvaan silti että pyrkimys vain sitoa Ukrainan joukkoja, ei näillä ole kykyä tai halua hyökätä. Kunhan ammuskelevat vain, Putinin käskystä tietysti. Sama näiden huhuttujen Valko-Venäjän sotaharjoitusten kanssa, ei aikomusta hyökätä vaan sitoa joukkoja pois idästä.
 
Viimeksi muokattu:
Siltä vaikuttaisi että Putin yrittää kaikilla keinoilla sitoa Ukrainan joukkoja VV rajalle ja Trans. rajalle.

Yrittävät siis väkivallalla uhkaamalla eli bluffaamalla ostaa omille joukoille aikaa idässä. Luonnollinen reaktio olisi katsoa heidän bluffi, jättää Transnistrian ja Valko-Venäjän rajalle ehdoton minimimiehitys ja iskeä koko voimalla vanjaa idässä. Tuota he eivät halua, mikä kertoo että juuri noin tulisi toimia.
 
Viimeksi muokattu:
Tosin, huonosti menee myös jos ratkaiseva tekijä on aina se pelko persiissä. Välillä on pakko käydä epämukavuusalueella.

En sano että kaikki sälä pitäisi lähettää Ukrainaan, mutta kyllä sitä korkkia voi vähän narauttaa. Ja kyllähän se totta on että Ukrainassa kulutetaan Suomen vihollista etukenoon. Miten se on jotenkin huonompi tilanne että se T-72 räjäytetään Ukrainan pellolle vs. Kymenlaakson metsään?
20 k e
 
Taitavat mellä päivitetyt bemarit olla hyvinkin kelpaavaa tavaraa, joku vaunuja paremmin tunteva voisi kommentoida. MT-LB:t variantteineen ovat myös omassa roolissaan muussakin kuin kuljetuksessa: viesti-, tulenjohto-, johto-, ambulanssivaunuina. Vaunut ovat erittäin edullisesti meille ostettuina varmasti paikallaan, vaikka varmaan jokainen tietää parempiakin vaunuja vastaaviin hommiin, mutta sitten pitää löytyä jostain reilusti pätäkkää... Ja toimitusaikaakin pitää varata. Lisäksi reserviläiset on tällä hetkellä koulutettu nykyvehkeisiin.
MT-LB:tä ainakin käytetään työjuhtina mm. tuomaan ammustäydennyksiä Leoille (Leopard 2). Kuuluu minun käsittääkseni tärkeänä osasena taistelukentän palapeliin ...
 
En nyt osaa olla kauhean pessimistinen (tämän foorumin sangen negatiivisen eetoksen mukaisesti) tällä hetkellä - Venäjä sai 16-0 turpaansa Kiovassa. Keskitti joukkonsa tähän "suurhyökkäykseen" Donbasissa, jossa on vallannut peräti muutamiakin kaupunkeja ja kyliä. Joukot ovat kuluneet ja Ukrainalla näyttäisi olevan sekä reservejä että lännen valtaisa aseellinen tuki. Minusta tässä aika kuluu Ukrainan hyväksi, ei Venäjän.
 
Viimeksi muokattu:
No kun niillä se elso on ryssitty toistamiseen, niin en siitä hirveästi välittäisi, ja tuo on käsittääkseni suht passiivinen suurimman osan ajasta. Säteily tulee jostain muualta.

Voi sen niinkin päin ajatella että onko meillä konsteja ryssän tutkia vastaan?
Passiivinen tutka? Mistä se säteily sitten tulee?
 
Millainen lienee vastatykistötutkan sodanajan elinikä jos vastustajalla on elso-kyvykkyyttä ja vaikkapa HARM-puikkoa käytettävissä?
Varmaan riippuu siitä, onko venäläinen vai länsimainen vastatykistötutka ja vastaavasti, kumman HARM:a käytetään? Venäläisten pääasiallinen tutkien tuhoamiseen tarkoitettu ohjus on tänä päivänä kai Kh-31, jonka taajuusaluehaku on määritetty tehtaalla tai on kentällä hankalahkosti vaihdettavissa. Eli saattaa jopa olla, ettei venäläinen tutkaan hakeutuva ohjus edes hakeudu vastatykistötutkaan (miten kuulosta tutulta?). Vastatykistön vaikutusta on varmaankin odotettavissa jos tutka sattuu olemaan kantaman sisällä, eiköhän Vanjalla kuitenkin ole keinonsa noiden tunnistamiseen. Länsimaisissa HARM -tyyppisissä ohjuksissa taajuusalue voidaan ilmeisesti valita lennosta, jolloin saattaa olla mahdollista kurittaa myös vastatykistötutkia.
 
Venäläisiä jäi paljon viroon asumaan ja sen takia esim. Narvassa kuulet enemmän venäjää puhuttavan kuin viroa. NL aikaan venäläiset asuivat omissa yhteisössä ja virolaiset taas omissaan. Sen takia sielä on sellaisia alueita olemassa edelleen.
Narvassa varmaan 90% ryssiä. Ei tarvitse mennä Tallinnaa kauemmas. Lasnamäki lähiössä samassa suhteessa.
 
Nyt kun tällainen numerointi tuli puheeksi, niin voisin kysyä vähän asian vierestä, joskin asiaa sivuten, että:
tietääkö kukaan miten eri sotilasosastojen numeroinnit menee? Meillä ja/tai muualla?

Meinaan, tuosta yllä olevasta tekstistä vois äkkiseltään päätellä, että ryssällä on vähintään 790 hävittäjälentorykmenttiä,
ja juokseva luku voi jatkua paljon sen ylikin.
Samoin puhutaan jostain 231. panssariprikaatista, minkä voisi kans tulkita, että ryssällä on panssariprikaateja ihan saatanasti, ainakin 231.

Mutta oletan että nuo joukko-osastojen järjestysluvut tulevat ihan jollain muulla logiikalla, tietääkö kukaan millä?

Esim. talvisodassa rtkmenti numeroitiin niin, että divisioonan numero kerotiin kolmella ja rykmentin numerot alenivat siitä yhdellä. Esim. 5. Div * 3 = JR 25, 24 ja 23.
 
Lukasenka ei tiedä onko Venäjän hyökkäys sujunut suunnitelmien mukaan mutta hänestä tuntuu että operaatio on sujunut hitaasti.
Lukashenko said Moscow, which launched the invasion of Ukraine on Feb. 24 — partly from his territory — had to act because Kyiv was “provoking Russia.”

“But I am not immersed in this problem enough to say whether it goes according to plan, like the Russians say, or like I feel it,” he said in the nearly 90-minute interview at Independence Palace in Minsk. “I want to stress one more time: I feel like this operation has dragged on.”
https://apnews.com/article/russia-u...r-lukashenko-9bc1f6524eb65841b924883705684b7f
 
Tuosta tehtaasta tuli mieleen, että siellä suurella todennäköisyydellä on ryssän puolelta Speznatz miehet hääräämässä. Vaatii pimeänäköä edetä pimeissä tunneleissa jota burjaateilta ei löydy.
 
Back
Top