Ukrainan konflikti/sota

"Palo saatiin sammutettua nopeasti, viranomaiset sanovat."

Uskotaanhan me, kun kerran niin sanotaan:
Katso liite: 95259

Good morning Slavyansk, Good morning Muscovia! 😁

No tässä tapauksessa ei ainakaan tarvi arpoa saako sopivaa paikkapalaa terästä tai anturia jostain:ROFLMAO: Ihan entinen koko laitos!!

ps. onko tämä varmasti samasta paikasta/tuore video? Aika lumisen näköistä muihin videoihin nähden / miksei näin näyttävästä palosta ole muutakin materiaalia:unsure: Ei olisi eka kerta kun vääriä/vanhoja videoita linkataan ihan eri tapahtumien kylkeen:unsure:
 
Ja tuossa on vielä sellainen homma, että ei kuka tahansa noita laitoksia korjaa. Voisin kuvitella, jos pelit ja vehkeet on ostettu lännestä, niin hintaan on kuulunut myös huolto. Tietenkin nuo vanhat NL aikaiset laitokset ovat eri juttu, mutta onko niitäkään kovin montaa enää käytössä?

Tietenkin Kiinasta voidaan tilata uuden jalostamot tai edes laitteet, mutta kauanko niiden toimittamisessa menee?

Riippunee ihan siitä kuinka paljon noissa on läntistä automatiikkaa ja antureita (automaattiventtiileitä, lämpö/pinta-antureita jne.). Kuten todettua itse kylmä rauta on tuolla ihan yksinkertaista asennus/konepaja/hitsaus osaamista, mitä ryssälästä tuskin puuttuu. Mutta se hienostuneempi automatiikka aiheuttanee ongelmia. Tämä siis jos osuma/palo jossain kolonnin kyljessä eikä leviä sen laajemmalle, jos kunnon laajempi roihu kuten tuossa edellä, niin ihan entinenhän se on koko laitos eikä toimi vuosiin.

Periaatteessa suurempi tuho saadaan aikaan jos satutaan osumaan johonkin vetylinjaan, voi lähteä kerralla koko laitos taivaan tuuliin mutta ihan arpomistahan se on dronesta käsin kun jalostamot on täysiä putkiviidakkoja tai sitten pitää olla tosi hyvät tiedot/maalitus.
 
Suunnatun energian laitteet, laserit yms. lienevät seuraava, oikeasti kenttäkelpoinen kehitysaskel. Tarvitsevat vaan ilmeisen paljon virtaa. Samalla oikeasti mietityttää Kilpilahden suojaus sekä ryssän ohjuksia että droneja vastaan. Reagointiaikaa ei jää kovin paljoa havainnosta.

Väittäisin että meidän resursseilla liki mahdoton suojata, voisi kuvitella että laitos ajettaisiin kylmäksi (jolloin koko laitos ei tuhoudu yhdestä sopivasta osumasta) ja oltaisiin varmuusvarastojen/tuonnin varassa jostain Ruotsin kautta. Eihän tästä ole kauaa kun Naantalissa vielä tislattiin, piti sekin nyt sitten lakkauttaa (n) Mäntyöljystä tehdään dieseliä ainakin UPM:llä Lappeenrannassa ja ST1 taitaa olla joku varasto/terminaali Haminassa =vieläkin huonommissa paikoissa:facepalm:(n)
 
aiemmin meni 100% persiilleen laittamani lokaatio (nää kylien nimet on melkoista sekamelskaa ja herkästi sotkeentuu keskenään, olisi toki pitänyt maalaisjärjelläkin tajuta ettei nyt ihan niin kauas rajasta ole tämä porukka voinut mitenkään päästä)

Tässä nyt zuumataan samaan paikkaan mitä jo korjasittekin
linkki
 
Miksi ei uskallettaisi? VV on täysin sodan osapuoli.

Virallinen Ukraina ei välttämättä, mutta "valkovenäläiset patriootit" kenties.

Hyökkäyksen ensimmäisinä kuukausina eli helmi- ja maaliskuussa 2022 nähtiin aktiivista sabotaasitoimintaa Valko-Venäjän alueella, se kohdistui pääasiassa junarataverkon sähkökaappeja yms. vastaan.

Lisäksi myöhemmin nähtiin droneisku A-50 / A-50U konetta vastaan, joka johti tutka-antennin vaurioitumiseen ja koneen lennättämiseen kauas itään korjausta varten. En muista nähneeni varmaa tietoa, onko kyseinen kone jo korjattu vai odottaako edelleen korjaamista (muistan lukeneeni molemmat arviot).
 
No tässä tapauksessa ei ainakaan tarvi arpoa saako sopivaa paikkapalaa terästä tai anturia jostain:ROFLMAO: Ihan entinen koko laitos!!

ps. onko tämä varmasti samasta paikasta/tuore video? Aika lumisen näköistä muihin videoihin nähden / miksei näin näyttävästä palosta ole muutakin materiaalia:unsure: Ei olisi eka kerta kun vääriä/vanhoja videoita linkataan ihan eri tapahtumien kylkeen:unsure:

Kyllä pirut onnistuivat vedättämään - mutta hyvä kun tarkkasilmäisenä huomasit.

Mutta ei me lannistuta, kun korvaavaa materiaalia löytyy. Ei ihan yhtä näyttävä video ole mutta tässä nähdään oleellinen; syttyy komeasti, ja useampi drone iskee samaan kohtaan.

Lopputulos ei ole epäselvä, tuo laitos on määrittelemättömän mittaisella "vuosihuollolla".

Ryssät fiilistelee puuttuvaa ilmatorjuntaa. 😁

 

Täällä laskelmia tehty moneenko jalostamon Ukraina on iskenyt. Samaan 12 kpl pääsi myös YLE/ Reuters mikä täälläkin on mainittu.

Ukrainan tiedustelu iskenyt useisiin öljynjalostamoihin Venäjällä sodan aikana​

Ukrainan turvallisuuspalvelu on iskenyt sodan aikana useisiin venäläisiin öljynjalostamoihin pitkän kantaman drooneilla, ukrainalaislähde kertoo uutistoimisto Reutersille.

Lähteen mukaan Ukraina on iskenyt tähän mennessä yhteensä 12 öljynjalostamoon Venäjällä.

Ukrainalaiset droonit iskivät Slavjanskin öljynjalostamoon Etelä-Venäjällä viime yönä, venäläisviranomaiset sanovat. Venäläisten mukaan lennokit saatiin tuhottua, mutta ne sytyttivät tulipalon öljynjalostamolla.


Lähde: Reuters

Yle
 
Macronin puheet ovat tuoreita kun taas ryssän edellisestä merkittävästä ohjusiskusta on jo yli kuukausi aikaa.

On kuultu väitteitä ohjusten tai tiettyjen ohjusten tilausten takarajan siirtämisestä eli ei ole kyetty täyttämään tavoitetta sovitussa aikataulussa.

Vaikea sanoa, selittääkö tuo ohjusiskujen puuttumisen mutta jokin selitys sille on.

Hyvä myös muistaa että jokaisen tauon yhteydessä kuulee että "tekevät niitä varastoon jotta voidaan käyttää ajanhetkenä X". Ennen talvea tämä hetki X oli tietysti talvi eli ryssä iskee kriittistä infraa vastaan vuoden vaikeimpana aikana.

Nyt kun talvea on eletty, on arvailtu että ajanhetki X olisi sodan kaksivuotispäivä tai jokin päivä ennen "presidentinvaaleja" jotta voidaan "osoittaa voimaa". Molemmat arvaukset menivät pieleen.

Joten jos ohjuksia ei käytetä enempää tämän lämmityskauden aikana, niin mikä on seuraava "looginen arvaus" eli mitä varten näitä säästettäisiin (sikäli kun kyseessä on säästäminen eikä uustuotannon vaikeudet)? Eipä tule muuta mieleen kuin voitonpäivä mutta sekin olisi epälooginen sodan tavoitteiden näkökulmasta. Ehkä säästellään "kevään/kesän uuden suurhyökkäyksen" alkuun?

Joku voisi sanoa että ohjuksia ei ole käytetty koska Shahedien käyttö kompensoi. Toisaalta ohjuksia on käytetty talven aikana muutaman kerran ja suurehkoja määriä, mutta enemmänkin olisi voitu käyttää (ainakin teoriassa). Eli miksi käyttää jonkin verran mutta ei maksimimäärää? Jos tarkoitus on säästää ohjuksia tulevaa varten, miksi käyttää niitä se määrä mitä ovat käyttäneet?

Tässä vielä kertauksen vuoksi talven 2023/2024 merkittävät, monipuolisen ohjuskattauksen sisältäneet iskut:

1710681246482.png

Kuten nähdään, edellinen tapahtui 15.2.2024 eli siitä on 31 päivää aikaa.

31 / 7 = 4,428571

Kohta on siis kulunut 4,5 viikkoa edellisestä merkittävästä, monipuolisen ohjuskattauksen sisältäneestä iskusta.

Talven 2023/2024 aikaisempien tällaisten ohjusiskujen aikaväli vaihteli suuresti, kuten nähdään. Näiden seitsemän iskun keskiarvoinen aikaväli on 8 päivää.

Kiehtovasti neljä ensimmäistä iskua tapahtui 15 päivän aikana eli voidaan sanoa puolen kuukauden sisällä, mutta seuraavat kolme vaativat hieman reilun kuukauden. Tämän jälkeen on nyt odotettu yli kuukausi, eikä seuraavaa vastaavanlaista iskua ole nähty.

Korostan vielä: talvi on vielä kesken ja siten lämmityskautta on jäljellä. TOISAALTA viime talven viimeinen merkittävän suuri ohjusisku tapahtui 9.3.2023. Sitä seurasi pidempi tauko ja ohjuksia käytettiin enemmän vasta 28.4.2023 alkaen. Käytön tahti oli tiheämpi kesällä 2023 mutta ohjusmäärät per päivä olivat pienempiä. Lisäksi voidaan pohtia: olisiko ryssä käyttänyt ohjuksia vastaavaa määrää kesällä 2023 jos Ukraina ei olisi yrittänyt vastahyökkäystään?

Jos verrataan talven 2023/2024 ohjuskampanjaa talven 2022/2023 kanssa, niin tässä avuksi kuva (leikkasin kuvaajasta oleellisen palasen):

1710681973956.png

Summaan muutaman toisiaan lähellä olevan iskun (eli eri päivät) toisiinsa eli osaksi samaa kokonaisuutta, jolloin voidaan todeta että talvella 2022/2023 näitä merkittäviä ohjusiskuja oli 13 kpl.

Yllä olevan kuvan eli Ukrainan ilmoitusten perusteella näissä iskuissa käytettiin ainakin 1 034 kpl erilaisia ohjuksia.

Talven 2023/2024 aikana on nähty 7 kpl tällaisia ohjusiskuja ja Ukrainan ilmoitusten perusteella näissä iskuissa käytettiin ainakin 420 kpl erilaisia ohjuksia.

1 034 / 420 = 2,461905 eli talven 2022/2023 iskuissa käytettiin 2,46-kertaa enemmän ohjuksia.

Toisaalta ryssän ohjusten uustuotannon on kerrottu kasvaneen tasaisesti ja sen pitäisi olla tällä hetkellä 115-130 kpl per kuukausi tasolla. Toisaalta talvella 2022/2023 heillä oli ohjusten uustuotannon lisäksi varastoon valmistettuja ohjuksia eli ennen hyökkäyksen alkamista valmistettuja. Nämä varastot auttoivat osaltaan toteuttamaan talven 2022/2023 iskukampanjan. Shahed-136/131 dronet olivat käytössä myös talvella 2022/2023 mutta merkittävästi pienemmässä määrin kuin talvella 2023/2024.
 
Viimeksi muokattu:
"Fair and balanced".

Olisihan siinä voinut mainita, että muiden lähteiden mukaan alueen viranomaisten lausunnot eivät pidä paikkaansa, vaan jalostamolla palo ei ole hallinnassa.

Miten olisi pitänyt uutisoida? Ukrainalaisilta tuskin saa mitään kommenttia, ja siinä kyllä tuotiin selvästi esille, että "paikallisten viranomaisten mukaan". Pelkällä twitterfiidillä ei oikein asiallista uutista rakenneta.
 
Mitä venäjä tai valkovenäjä voisi asialle tehdä? Iskeä kostoksi Ukrainan siviili-infraan?

Ainakin päästää ryssän maajoukot vapaasti hyökkäämään sitä kautta. Nyt se ei niin ainakaan kovin avoimesti tee, ja ilmaiskutkin pyrkivät edes näyttämään siltä, että tulevat muuta kautta.
 
Erikoista: miinojen raivausta Sevastopolin ulkopuolella (liekö merimiina tai useampi ajautunut sataman lähistölle vai liekö tässä jostain muusta kyse):

The BSF is currently conducting mine clearing operations just outside of #Sevastopol Bay.

The minesweeper (possibly the Project 12700 Aleksandrit-class "Ivan Antonov") in the photo has a mine trawl deployed and is coordinating operations with an auxiliary boat and an Mi-24 helicopter.



-

Kommenteissa pohditaan, onko kyseessä sittenkin merimiinojen laskeminen oman sataman edustalle. Väite on se että miinakentät ovat omien alusten tiedossa ja niihin jätetään tietyt kulkureitit auki omia aluksia varten.

Toisaalta mietin, onko tuollainen tarpeen koska Ukrainalla ei ole suuria merivoimien aluksia ja toisaalta meridronet ovat pieniä ja kevyitä, ei juurikaan syväystä eli onko miinoista apua sellaisia vastaan?

Uri Kikaski vastasi kommentteihin ettei usko miinojen laskemiseen, koska Sevastopolin satama on myös siviilirahtiliikenteen käytössä. Olisi outoa miinoittaa tällaisen sataman suuta / edustaa.

MUTTA jos kyseessä on miinojen raivaus, sen täytyy johtua joko ajelehtivasta merimiinasta (tai useammasta) tai muusta ajalehtivasta vaarallisesta räjähteestä tai sitten joku on käynyt miinoittamassa sataman edustalla (edelleen, Ukrainalla ei ole tähän kykyä tai ainakaan eivät ole kokeilleet moista).

-

MUOKKAUS: vai liittyisikö sittenkin tähän eli olisi harjoitus? Miksi harjoitella miinojen raivausta? Kenties se on turvallisin harjoitus kun ei tarvitse poistua kauas satamasta, vaikkei siitä olekaan paljoa hyötyä tämän sodan osalta?

Russian Defense Minister Sergei Shoigu visited the command post of the Black Sea Fleet

"The minister ordered the BSF command to begin conducting training, both day and night, on how to repel attacks by unmanned boats."

Up until his visit, the BSF had suspended operations of surface combatants in the Black Sea (and still has) in hopes that someone would tell them what to do.


 
Viimeksi muokattu:
Viimeksi muokattu:
Back
Top