Ukrainan konflikti/sota

Puolalla on tutkadataa ja liittolaisten kautta saatua tietoa siitä, että maan ilmatilaan tullut ja sieltä poistunut ohjus oli venäläinen, mutta tutkinta jatkuu. Ohjus oli ilmatilassa kolme minuuttia ja lensi 40 kilometriä.

BBC:llä samasta
 
Olen tullut jo jonkin aikaa sitten siihen tulokseen, että parhaiten Venäjän toimia pystyy käsittämään, kun ajattelee että heille ei ole tärkeintä voittaminen tai oikeassa oleminen, kuten ehkä meille täällä, vaan pelkkä rankaiseminen ja kiistäminen.

Kun meillä täällä tappion tai takaiskun jälkeen ensimmäinen kysymys on, että miten omaa toimintaa voidaan parantaa ja kehittää jotta vastaavaa ei jatkossa pääse käymään, niin Venäjän toimintaa seuratessa tulee kuva että heillä ensimmäinen kysymys on aina, että kuka on syyllinen. Toimintamallimme ja ohjesääntömme ovat niin täydellisiä ja briljantteja, että minkäänlainen epäonnistuminen on mahdoton. Jos niin käy, jonkun on täytynyt tehdä petos tai kavallus.
Juuri näin! Tämä on tyypillistä itäisille kansoille, roduille ja kulttuureille, jotka ovat ryssistä arabeihin ja Kiinaan saakka eläneet vuosisatoja käytännössä orjan asemassa olevina alamaisina, hallitsijoidensa absoluuttisen vallan alla.
Heillä on lähes geneettinen alemmuuskompleksi (jos käyttäytyminen on perinnöllistä, niinkuin vasemmisto ehdottaa), josta seuraa ensinnäkin oman alisteisen position aggressivinen kiistäminen (vrt. muslimipakolaiset Suomessa, jotka hakevat/ kerjäävät (omassa kulttuurissaan) vastikkeetonta huolenpitoa, ja samalla kohtelevat aggessiivisen julmasti kaikkein heikoimmassa asemassa olevia suomalaisia.

Myöskin drakoonisen ja mielivaltaisen rangaistuksen kulttuuri on keskeinen osa heidän maailmankuvaansa, heille on täysin hyväksyttävää ja jopa toivottavaa, että "rikos" (esim. homoseksuaalisuus) ja rangaistus (kuolemantuomio) eivät ole missään järkevässä suhteessa toisiinsa.
Tästä on esimerkkejä jo Hammurabin ajoilta itäisissa ja semiittisissä kulttuureissa, ml. Talmud ja Vanha Testamentti jne.
Tämä on yksilön voimattomuuden näkyvin ekspressio, väkivaltainen ja mielivaltainen joukkovoima, johon hän saa osallistua, ja siihen hegemonian osalta jopa kannustetaan, kerrassaan palkitaan (ISIS-toiminta, en mene yksityiskohtiin)

Ryssät samaa porukkaa henkisesti, elleivät peräti mentaalisesti, siis mielenlaadultaan ja dispositioltaan pysyvästi täysin epäsopivia lansimaiseen, liberaaliin ja avoimeen yhteiskunta-arkkitehtuuriin, jossa puhalletaan yhteen hiileen ja tunnetaan myös käsite nimeltä armo.

Ugh, olen puhunut, Sorry, ensimmäiset oluet sitten viime viikon keskiviikon :) . Vetää miehen hiljaiseksi tollanen paussi talvipäivän seisauksen kunniaksi.

Ukrainalaiset ovat armottomia noilla drone-pommeillaa yksittäisen mobikin niskaan, mutta heidän sotavankinsa on dokumentoitu lännen vaatimuksesta, ja kohtelu on asiallista, rajoittein. Jäävät henkiin kuitenkin, eikä työnnetä mitään takapuoleen jne.
Alan kallistua sille kannalle että Ukraina, läpeensä korruptoitunut persläpi kuin se onkin, sisältää enemmän potentiaalia kuin pelkkää kielteistä itäistä kontribuutiota, jos niitä ikinä länteen joukolla hyväksytään.
 
Lainaus: "In the course of modernization, the BMP was equipped with a new "Spice" combat module with a ZTM-1 30-mm autocannon, a KBA-117 30-mm automatic grenade launcher and a "Barrier" ATGM on the sides of the tower. The car is also equipped with a thermal imager and a digital radio station."

Toiset ne päivittää Bemareita. Meillä ne oli ihan PASKOJA! Ei kannata päivittää! Ei muuta kuin STENALLE... :mad: Onko näin, että Ukrainalaiset insinöörit ovat taidoissaan Suomen vastaavaa teknologiaa edellä vai onko syy loppujen lopuksi meidän päättävissä sotaherroissa?
 
Viimeksi muokattu:

venäjä ampuu sairaaloita ja siviilikohteita yleensä:

Ukrainalle lupa ampua kaikella (Ohjukset/kaikki pitkän matkan aseet) kaikkia sotilaskohteita kaikkialla ryssälässä (vaikka moskovassa), mikä vaan liikkuu, on joskus liikkunut, voi joskus liikkua tai on nyt paikoillaan. Tahi liikkeessä.

Tämä varmasti auttaisi putleria tulevissa vaaleissa, nythän pyritään olemaan hys hys, lakaistaan tämä speciaali operaatio maton alle....
 
venäjä ampuu sairaaloita ja siviilikohteita yleensä:

Ukrainalle lupa ampua kaikella (Ohjukset/kaikki pitkän matkan aseet) kaikkia sotilaskohteita kaikkialla ryssälässä (vaikka moskovassa), mikä vaan liikkuu, on joskus liikkunut, voi joskus liikkua tai on nyt paikoillaan. Tahi liikkeessä.

Tämä varmasti auttaisi putleria tulevissa vaaleissa, nythän pyritään olemaan hys hys, lakaistaan tämä speciaali operaatio maton alle....
Ei Ukraina varmaan tässä kenenkään lupaa tarvitse, eikä edes kaipaa, mutta tarvitsisivat sellaista kalustoa tai / ja teknologista apua lännestä millä sotilaskohteisiin syvemmällä ryssälässä voisi iskeä. Eiköhän tuokin eskalaatiokynnys ole jo ohitettu.
Jos olisivat sörkkimässä rysyjen nukevarastoihin / -siiloihin voisi setä-Sam nuhdella. Kyllä nuihin pommaritukikohtiin voisivat varmaan iskeä, jos vain olisi riittävät kyvykkyydet käytössä. Lännessä kyykyssä naurettaisiin, jos iskisivät.
 
toivon todellakin venäjän maksavan hävittyään sotakorvaukset, jotka ovat verrattavissa Suomen maksamiin. Puhun esim. prosenttiosuudesta, mitä tuo korvausmaksu oli Suomen kansantuotteesta.

Vuosien 1944–52 sotakorvaukset olivat klassinen hävinneen ryöstö – Suomi maksoi Neuvostoliitolle ankarammin kuin mikään muu maa​

Suomen koettelemukset eivät loppuneet rauhaan vuonna 1944. Kituvuodet jatkuivat sotakorvausponnistuksissa seuraavalle vuosikymmenelle. Silläkin rintamalla saavutettiin torjuntavoitto.
Tampellan valmistamia PT4-sotakorvausvetureita valmiina junakuljetukseen itärajan yli vuonna 1951.

Lähdössä.
Tampellan valmistamia PT4-sotakorvausvetureita valmiina junakuljetukseen itärajan yli vuonna 1951.
KUVA: VAPRIIKKI (CC-BY-SA-3.0)

Lukuaika noin 13 min
Tallenna
Tänään7:32
author image

Kari Kortelainen

Sodan hävinneen osapuolen kohtalo on aina ollut karu. Voittajan ikiaikaisena oikeutena on ollut ryöstää häviäjä putipuhtaaksi ja viedä vahvakuntoisimmat miehet ja kauneimmat naiset orjiksi.
Sotakorvauksia voidaan pitää tämän käytännön nykyaikaisena jatkeena.
Talvisota marraskuusta 1939 maaliskuulle 1940 oli Suomelle lyhyt ja intensiivinen ponnistus, jatkosota 1941–1944 taas kiduttavan pitkä ja uuvuttava. Eikä siinä kaikki: syyskuussa 1944 solmitun aselevon jälkeen suomalaiset joutuivat vielä hätistämään entiset aseveljet Lapista ja maksamaan Neuvostoliitolle sodan uuvuttaman maan resursseihin nähden ankarat sotakorvaukset.
Sota jatkui tavallaan vuoteen 1952 asti, ja sotakorvausajan jäljet näkyvät Suomen teollisuudessa ja taloudessa vieläkin. Sotakorvausten suorittaminen edellytti suuria teollisuusyrityksiä. Pienille perheyrityksille jäi huonosti elintilaa.

Läheltä piti​

Suomen osa oli kuitenkin kevyempi kuin esimerkiksi Unkarin ja Romanian. Syynä olivat Äyräpään-Vuosalmen, Tali-Ihantalan, Viipurinlahden, Laatokan pohjoisrannan ja Ilomantsin torjuntavoitot kesällä 1944. Suomen armeija sai Saksan tuella pysäytettyä neuvostojoukkojen suurhyökkäyksen. Venäläiset eivät vallanneet Suomea.
Oletko kiinnostunut autoista? Tilaa T&T:n autokirje tästä
Josif Stalinin hallinnolla oli valmiit suunnitelmat valloitetun Suomen sovjetisoinnista. Se olisi tehnyt Suomen ulkomaankaupasta nopeasti Neuvostoliiton talouden jatkeen.
Malli olisi ollut sama kuin Neuvostoliiton miehittämissä Saksan satelliiteissa Bulgariassa, Unkarissa ja Romaniassa. Niistä venäläiset siirsivät suuren määrän kokonaisia tehtaita – ja myös paljon työvoimaa – muitta mutkitta Neuvostoliittoon. Voittaja murskasi voitettujen maiden talouden selkärangan.
Siitä huolimatta Stalinin hallinto vaati Bulgarialta, Unkarilta ja Romanialta samansuuruiset sotakorvaukset kuin Suomelta. Kun niiden toimittaminen oli mahdotonta, maat ajautuivat Neuvostoliiton alusmaiksi ja riiston kohteiksi.
Porissa valmistettujen sotakorvauslokomobiilien esikuva oli saksalainen Lanz-lokomobiili.

Lokomobiili.
Porissa valmistettujen sotakorvauslokomobiilien esikuva oli saksalainen Lanz-lokomobiili.
KUVA: WILFRIED WITTKOWSKY (CC-BY-SA-3.0)

USA takapiruna​

Suomen maksettavaksi määrätyt sotakorvaukset olivat toki ankarat. Asukasta kohden laskettuna ne olivat suuremmat kuin minkään muun maan sotakorvaukset – mukaan lukien Saksalle ensimmäisen maailmansodan jälkeen määrätyt sanktiot, joita yleisesti pidetään osasyynä Adolf Hitlerin valtaannousuun ja toiseen maailmansotaan.
Ennen kesän 1944 suurhyökkäystä Stalin vaati Suomelta ehdotonta antautumista ja 600 miljoonan dollarin sotakorvauksia. Kun suomalaisten vastarinta osoittautui odotettua sitkeämmäksi, Neuvostoliitto lievensi vaatimuksiaan ja suostui loppukesällä rauhanneuvotteluihin Mannerheimin kanssa. Myös sotakorvausvaatimus pieneni puoleen.
Yhdysvallat vaikutti taustalla Stalinin linjanmuutokseen. Presidentti Risto Rytin ja Yhdysvaltain hallituksen merkittävien vaikuttajien keskusteluyhteys säilyi koko sodan ajan.
Yhdysvallat ei missään vaiheessa julistanut sotaa Suomelle, vaan katsoi sen joutuneen Neuvostoliiton hyökkäyksen kohteeksi vuonna 1939 ja olleen ilman omaa syytään pakotettu uuteen sotaan vuonna 1941. Amerikkalaisten etujen mukaista oli, että Suomi säilyisi itsenäisenä markkinatalousmaana.
Vuonna 1944 USA:n presidentti Franklin D. Roosevelt oli ainoa ulkomainen valtionpäämies, jota Stalin suostui enää kuuntelemaan. Amerikkalaiset nimittäin rahoittivat Neuvostoliiton sodankäyntiä mittavilla lend-lease-avustusohjelmillaan. Ne mahdollistivat sotamateriaalin toimittamisen ensin Britannialle ja vuoden 1942 alusta lähtien Neuvostoliitolle ja muillekin liittoutuneille.
Amerikkalaiset toimivat koko ajan vain taustalla. Voittajavaltioiden ei näin tarvinnut käydä avointa kiistaa hävinneen osapuolen kohtelusta, mikä johti lopulta omalaatuiseen win-win-win-asetelmaan: Yhdysvallat saattoi lainoituksellaan tukea Suomen jälleenrakennusta ja säilymistä markkinatalousmaana, Suomi selvisi sotakorvausvelvoitteistaan ja Neuvostoliitto sai kipeästi tarvitsemaansa teknologiaa.
Kenraalieversti Ždanov allekirjoittaa sopimuksen. Hänestä oikealle ministeri Orlov, vasemmalla kenraaliluutnantti Savonenkov ja pääministeri Paasikivi. 17.12.1944.

Sotakorvaussopimus allekirjoitettu.
Kenraalieversti Ždanov allekirjoittaa sopimuksen. Hänestä oikealle ministeri Orlov, vasemmalla kenraaliluutnantti Savonenkov ja pääministeri Paasikivi. 17.12.1944.
KUVA: IL-ARKISTO

Kynnysraha rauhaan​

Vuoden 1944 rauhanneuvotteluissa suomalaiset – luonnollisesti – valittivat sotakorvausten suuruutta. Vastapuolen asenne oli kylmä: kyse ei ollut mistään kaupankäynnistä, vaan ”sotakontributiosta”, maksusta, jolla Suomi pääsi irtautumaan sodasta.
Ulkoministeri Vjatsheslav Molotov sanoi lukevansa suomalaisten kirjelmiä vain jos asiantuntijat pystyisivät todistamaan, että yksi sotavuosi on Suomelle edullisempi kuin yksi rauhan vuosi sotakorvausmaksuineen.
Eivät pystyneet.

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Väinö Voionmaa (sd) teki saman rinnastuksen: sodan aikana rahat heitetään rajalla olevaan vallihautaan, rauhan aikana ne heitetään sen yli.
Joka tapauksessa suomalaisten edessä oli köyhdytyskuuri.
Luvut miljoonia kultadollareita.

Toisen maailmansodan sotakorvaukset.
Luvut miljoonia kultadollareita.
Molotov oli oikeassa sodan ja rauhan hintaerosta. Kovimmillaankin, vuonna 1946, sotakorvaukset nielaisivat kolmanneksen Suomen valtion varsinaisista menoista. Sotavuosina puolustusmenojen osuus niistä oli 63–77 prosenttia.

Ikävä yllätys​

Neuvostoliittolaiset olivat tiedustelunsa perusteella varsin hyvin selvillä Suomen teollisuuden tuotantokyvystä jo ennen sotia. Sen nähtiin täydentävän varsin hyvin Neuvostoliiton kehitystarpeita. Ei ole sattumaa, että Stalin lähetti luottomiehensä, kenraalieversti Andrei Ždanovin liittoutuneiden valvontakomission puheenjohtajaksi Helsinkiin.
Välirauhansopimuksessa sotakorvauksia luonnehdittiin vain ylimalkaisesti: ”puutavaraa, paperia, selluloosaa, meri- ja jokialuksia, erilaisia koneita”.
Vaatimusten täsmentyminen lokakuussa 1944 oli suomalaisille ikävä yllätys. Maan vahvimman teollisuudenalan, metsäteollisuuden, osuus jäi kolmasosaan. Toinen kolmannes oli koneita ja laitteita, neljännes laivoja ja loput kaapelituotteita.
Konepaja- ja laivanrakennusteollisuus joutui pakon edessä kasvattamaan kapasiteettiaan. Sotakorvausten on väitetty jopa synnyttäneet metalliteollisuuden Suomeen, mutta se on myytti. Metalliteollisuus oli kehittynyt jo 1920-luvulta alkaen, ja kehitys vain kiihtyi sodan aikana.
Metalliteollisuuden laajuus riitti sotakorvausvelvollisuuden täyttämiseen. Helppoa se ei kuitenkaan ollut. Sotatarvikkeiden tuotannossa koneet oli ajettu aivan loppuun, ja raaka-aineiden saanti oli todella vaikeaa sodan vielä jatkuessa mannermaalla.
Suomelta saadut sotakorvaukset olivat Neuvostoliiton jälleenrakennukselle hyvin tärkeitä. Tavaraa alkoi virrata itään jo syksyllä 1944, puoli vuotta ennen sodan loppumista mannermaalla.
Suomalaistehtaat olivat pääosin säästyneet sodan tuhoilta, ja armeijan kotiuttamisen jälkeen työvoimaakin oli käytettävissä. Niinpä tuotanto saattoi käynnistyä hyvin nopeasti.
Vuonna 1924 valmistunut jäänmurtaja Voima oli yksi Neuvostoliittoon luovutetuista sotakorvausaluksista.

Voimaa merelle.
Vuonna 1924 valmistunut jäänmurtaja Voima oli yksi Neuvostoliittoon luovutetuista sotakorvausaluksista.
KUVA: SUOMEN MERIMUSEO

Kiire ja nälkä​

Neuvostoliitolla oli huutava pula meri- ja sisävesiliikenteen aluksista. Sodan loputtua sen kauppalaivasto oli maan kokoon nähden mitättömän pieni, alle 600 alusta. Niinpä sodan jo puoleen huventamasta Suomen kauppalaivastosta huomattava osa siirrettiin heti rauhansopimuksen solmimisen jälkeen punalipun alle.
Samoin kävi rautatiekalustolle – tsaarinajalta periytyvästä samasta raideleveydestä oli tässä suuresti hyötyä. Vetureita ja vaunuja tarvittiin kohti Berliiniä rynnistävän puna-armeijan huoltoon. VR joutui hoitamaan kotimaan liikennettä loppuun ajetuilla vuosisadan alun veturinromuilla. Paljon junakalustoa sitoutui sotakorvausten kuljetuksiin itärajan yli.
Lisäksi Neuvostoliitto tarvitsi elementtirakenteisia puutaloja korvaamaan sodassa tuhoutuneita asuntoja. Suomessa niiden valmistamiseen oli kapasiteettia, koska puutalojen menekki Saksaan oli ymmärrettävistä syistä tyrehtynyt.
Suomellakin oli kiire. Se tarvitsi välttämättä viljaa ja polttoainetta selvitäkseen talven yli.
Niin suuri oli Neuvostoliiton kuljetuskaluston tarve, että se myi Suomelle vehnää, ruista ja öljyä heti sodan päättymisen jälkeen. Samoihin aikoihin maan läntisissä osissa arviolta puolitoista miljoonaa ihmistä kuoli nälkään. Stalin suhtautui näin välinpitämättömästi ihmisuhreihin omassa maassaan.
Kymmenen neuvostoliittolaisten hylkäämää veturia jäi Suomeen yksityisille rautateille. Kuva otettu elokuussa 1952 Lappeenrannassa.

Häkävetoinen.
Kymmenen neuvostoliittolaisten hylkäämää veturia jäi Suomeen yksityisille rautateille. Kuva otettu elokuussa 1952 Lappeenrannassa.
KUVA: KUVAPAJA LAPPEENRANTA / IL ARKISTO

Miehityksen uhka​

Ensimmäisinä sodanjälkeisinä vuosina Suomen valtionjohto oli koko ajan varpaillaan peläten Neuvostoliiton vain hakevan tekosyytä maan miehittämiseen. Myös puolustusvoimien päällystö varautui tähän vaihtoehtoon: suomalaiset siirsivät tiedusteluaineistoa ja henkilöstöä turvaan Ruotsiin Stella Polaris -operaatiossa ja kätkivät aseita eri puolille Suomea tulevaa sissisodankäyntiä varten.
Todennäköisesti asekätkennän paljastuminen hillitsi kommunistien vallankaappaushankkeita Suomessa vuonna 1948. Se myös osoitti neuvostoliittolaisille, että suomalaisilla riitti vielä puolustustahtoa.
Miehityksen pelko saattoi olla liioiteltua. Kun maailmansodan loputtua välit entisiin liittolaisiin lännessä viilenivät nopeasti, Neuvostoliitolle oli tärkeämpää saada sotakorvaustuotteet ajallaan ja häiriöittä kuin vaihtaa Suomen yhteiskuntajärjestys.
Voittajavaltion suhtautuminen Suomeen oli pragmaattista, ei ideologista.
Viesti tästä tärkeysjärjestyksestä meni Moskovasta myös suomalaiskommunisteille, eikä näille toivomuksille ollut terveellistä olla kovakorvainen. Niinpä sotakorvauksia valmistavissa tehtaissa työrauha säilyi melko hyvin varsinkin ensimmäisinä rauhan vuosina.

Siteet kestivät​

Miehityksen sijaan Stalin halusi sitoa Suomen valtapiiriinsä taloudellisesti. Neuvostoliiton osuus Suomen viennistä ja tuonnista oli monilla aloilla tarkoitus nostaa 80–100 prosenttiin. Näin länsimaiden vaikutusvalta Suomen talouteen ja politiikkaan heikkenisi ratkaisevasti.
Suomalainen teollisuus oli hyvin tietoinen tästä uhasta. Myös pääministeri ja presidentti J. K. Paasikivi (kok) varoitti liiallisen itäriippuvuuden vaaroista. Yleisenä turvarajana suomalaiset pitivät 20 prosenttia – sitä suuremmaksi ei neuvostokaupan osuus saanut jonkin yrityksen toimituksista nousta. Kaikissa suomalaisyrityksissä tämän rajan pitäminen ei onnistunut.
Suomen asemaa helpotti länsikaupan yllättävän nopea virkoaminen sodan jälkeen. Vanhat kauppasuhteet esimerkiksi Isoon-Britanniaan elpyivät nopeasti. Yksi selitys sille voivat olla teollisuusvaikuttajien henkilökohtaiset suhteet, joita sotakaan ei katkonut.
Monia suomalaisia – muun muassa Paasikiveä – huoletti yhteiskuntarauhan säilyminen sotakorvausten päätyttyä. Olisiko edessä suurtyöttömyys ja levottomuuksia?
Yhtenä sotakorvaustoimitusten tavaraeränä olivat pystytysvalmiit puutalopaketit, joita Josef Stalin lahjoitti edelleen Puolaan. Varsovassa niitä on edelleen jäljellä noin 30.

Puutalopaketteja.
Yhtenä sotakorvaustoimitusten tavaraeränä olivat pystytysvalmiit puutalopaketit, joita Josef Stalin lahjoitti edelleen Puolaan. Varsovassa niitä on edelleen jäljellä noin 30.
KUVA: ARAGORN25X (CC-BY-SA 3.0)
1950-luvun alussa solmittu kauppasopimus Neuvostoliiton kanssa kuitenkin takasi töitä suomalaistehtaille, ja samaan aikaan alkanut Korean sodan noususuhdanne vauhditti länsivientiä niin paljon, ettei idänkaupan osuus päässyt liian suureksi.
Sotakorvausten taakka ei lopulta noussut kohtuuttomaksi, eikä Suomesta tullut neuvostotalouden lisuketta. Vaara oli ohi.

Pitkiä päiviä ja öitä​

Neuvostoliitto asetti sotakorvaustoimituksille erittäin kireät aikataulut. Niistä suoriutuminen oli varsinkin ensimmäisinä sodanjälkeisinä vuosina mahdotonta, mikä johti hyvityssakkoihin. Ne olivat todella kovat, viisi prosenttia kuukaudessa, ja ne piti toimittaa tavarana.
Kolmantena sotakorvausvuonna ankarasta rangaistuskäytännöstä luovuttiin.
Koska myöhästyminen tuli niin kalliiksi, sotakorvauksia valmistaneissa tehtaissa varsinkin tuotannosta vastannut johtoporras teki todella pitkiä työpäiviä. Porin konepajan sotakorvaustuotannosta vastannut Lars Holmström kertoo muistelmissaan olleensa välillä useita vuorokausia yhteen menoon työpaikallaan.
Holmström kuvaa tuntemuksiaan urakan valmistuttua vuonna 1952:
”Sotakorvaustyöhön oli kulunut elämästäni seitsemän vuotta jokseenkin täydellisesti, juuri mihinkään muuhun ei aikaa ollut jäänyt. (…) Olin joutunut tekemään työtä kaikilla voimillani ja tarmollani, oli sitten kysymys päivistä tai öistä. (…) Itse asiassa koko nuoruusiästä oli kadonnut 12 vuotta sodan ja sen jälkitapahtumien merkeissä.”

Aukko saartorenkaassa​

Suomalaistuotteiden merkitys Neuvostoliiton talouden jälleenrakennukselle ja kehitykselle kasvoi sitä mukaa kun Neuvostoliiton välit entisiin liittolaisiin viilenivät. Maat päätyivät lopulta kylmään sotaan.
Yhdysvallat lopetti Neuvostoliiton lainoittamisen. Lisäksi se alkoi länsikumppaneineen rajoittaa strategisten ja huipputeknisten tuotteiden vientiä kommunistimaihin.
Näitä tuotteita olivat esimerkiksi laivat – niitähän tarvittiin sotajoukkojen huoltoon. Niinpä varsinaisten sotalaivojen ohella vientikiellossa olivat tankkerit ja nopeat rahtilaivat.
Suomalaisten telakoiden hintakilpailukyky oli huono, mutta se ei haitannut, kun lähes kaikki maailman kokeneimmat laivanrakentajat kieltäytyivät myymästä tuotteitaan kommunisteille.
Sotakorvauksia varten nopeasti laajentunut suomalainen telakkateollisuus pääsi näin jatkamaan toimituksiaan tutulle tilaajalle. Kylmän sodan aikana laivoista saatiin jo kelpo hinta.
Kun kommunistimaiden kauppasaartoja alettiin purkaa 1990-luvulla, suomalaistelakoiden markkinaosuudet niissä kutistuivat nopeasti.

Nokian kaapelimonopoli​

Yksi kiistaton hyötyjä sotakorvausajasta oli Nokia, jonka omistukseen 1960-luvun alussa päätynyt Suomen Kaapelitehdas valmisti kaapeleita jo tsaarin Venäjälle.
Sotakorvauksina valmistetut kaapelit menivät Neuvostoliittoon ilmaiseksi, suomalaisten veronmaksajien laskuun, mutta niitä seurasi erittäin hyväkatteinen kaupan virta.

Eurooppalainen kaapelikartelli esti suomalaisten tuotteiden pääsyn Euroopan markkinoille, mutta samalla se takasi suomalaisille monopoliaseman itänaapurin kaapelimarkkinoilla.
Kun Neuvostoliiton oma teollisuus ei kyennyt valmistamaan riittävästi kaapelia sata vuotta vanhalla teknologialla, suomalaiset pääsivät määräämään hintatason. Itäviennin osuus pysyi kyllä 20 prosentissa Nokian kaapeliviennistä, mutta se toi 80 prosenttia viennin voitoista.
Näillä voitoilla Nokia rahoitti muuntautumisensa kumi- ja kaapeliyrityksestä elektroniikkayritykseksi.
Satamajäämurtaja Turso on ainoa sotakorvausalus, joka palasi Suomeen käyttökuntoisena. Se on nyt entisöity.

Paluumuuttaja.
Satamajäämurtaja Turso on ainoa sotakorvausalus, joka palasi Suomeen käyttökuntoisena. Se on nyt entisöity.
KUVA: MARTTI KYLMÄLÄ (CC-BY-SA-3.0)

Ankarat alkuvuodet​

Välirauhansopimuksen mukaisesti Suomen oli maksettava Neuvostoliitolle kuuden vuoden aikana sotakorvauksia 300 miljoonan kultadollarin arvosta.
Neuvostoliitto pidensi maksuaikaa vuoden 1945 lopussa kahdeksaan vuoteen ja alensi kesällä 1948 korvausten nimellisarvon 226,5 miljoonaan kultadollariin.
Viimeinen sotakorvausjuna ohitti Vainikkalan raja-aseman 18. syyskuuta 1952.
Suomi on yhä ainoa maa maailmassa, joka on suorittanut sille määrätyt sotakorvaukset.

Dokumentoitu urakka​

Sotakorvauksista on saatavilla todella runsaasti kuvamateriaalia, koska Soteva päätti heti toimintansa alkuvaiheessa dokumentoida valmistetut sotakorvaustuotteet.
Valtaosan kuvista otti ajan johtaviin teollisuuskuvaajiin kuulunut Rafael Roos, joka omisti Foto Roos -ateljeen.

Kuvat koottiin albumeihin, joista tehtiin suomen- ja venäjänkieliset versiot. Yksi sarja punaisiin samettikansiin sidottuja albumeja luovutettiin sotakorvausajan lopussa neuvostoliittolaisille.
Sotevan arkistot, joihin kuva-albumit sisältyvät, ovat nykyään Kansallisarkistossa.
Korvausten arvoa ei laskettu käyvin dollarihinnoin vaan kultadollareina vuoden 1938 arvon pohjalta. Kultadollarin arvon on arvioitu olevan noin 15 prosenttia normaalia dollaria korkeampi.
Raskaimmillaan, vuosina 1945–1949, Suomen sotakorvaukset olivat 15–16 prosenttia valtion menoista. Vuosina 1950–1952 osuus pieneni 7–5 prosenttiin.
Haluatko Tekniikka&Talouden kiinnostavimmat artikkelit koostettuna sähköpostiisi joka päivä? Tilaa tästä linkistä ilmainen uutiskirjeemme.
Sotakorvausvuosi ei ollut kalenterivuosi, vaan se alkoi ja päättyi aina Moskovan välirauhan allekirjoittamisen vuosipäivänä 19. syyskuuta.
Ensimmäisenä sotakorvausvuonna Suomi luovutti sotakorvauksina Neuvostoliitolle puutavaraa sekä metsätalous- ja metalliteollisuuden tuotteita.
Maan toipumista sodasta hidasti 119 aluksen siirtyminen punalipun alle. Se oli neljäsosa Suomen kauppalaivastosta, jonka sota oli jo puolittanut.
Toisesta vuodesta lähtien korvaukset olivat uustuotantoa, pääasiassa metalliteollisuuden tuotteita.
Toimitetut määrät olivat suuria: esimerkiksi viidellätoista telakalla rakennetuista yli 500 laivasta olisi muodostunut yli 30 kilometriä pitkä yhtenäinen laivajono, ja sotakorvaustuotteiden rautatiekuljetuksiin tarvittiin yhteensä 345 000 junavaunua.
Huomattavan erän sotakorvauksista muodosti rautatiekalusto, esimerkiksi yhteensä 728 kapearaiteista veturia, joista suurin osa oli höyryvetureita.

Lähde:
 
YLE:

Britannia lähettää 200 ilmatorjuntaohjusta Ukrainaan​

Britannia lupaa lähettää noin 200 ilmatorjuntaohjusta Ukrainaan, sanoo puolustusministeri Grant Shapps.

– Britannia toimii nopeasti tukeakseen Ukrainan ilmapuolustusta [...]. Satoja brittiläisvalmisteisia ilmatorjuntaohjuksia lähetetään Ukrainaan varmistamaan, että sillä on millä puolustautua Putinin barbaarisia hyökkäyksiä vastaan, Shapps sanoi X-viestipalvelussa.
 
Ei Ukraina varmaan tässä kenenkään lupaa tarvitse, eikä edes kaipaa, mutta tarvitsisivat sellaista kalustoa tai / ja teknologista apua lännestä millä sotilaskohteisiin syvemmällä ryssälässä voisi iskeä. Eiköhän tuokin eskalaatiokynnys ole jo ohitettu.
Jos olisivat sörkkimässä rysyjen nukevarastoihin / -siiloihin voisi setä-Sam nuhdella. Kyllä nuihin pommaritukikohtiin voisivat varmaan iskeä, jos vain olisi riittävät kyvykkyydet käytössä. Lännessä kyykyssä naurettaisiin, jos iskisivät.
muistelen kovin, että Ukrainaa on pyydetty pysymään "ruodussa" eli omien rajojen sisällä ja eikös ihan viimepäivinäkin ole kantautunut tietoa, jupinaa tms... miten esim. Taurus saataisiin pysymään Ukrainan rajojen sisällä...

Edit:
mites tuo hiemankaan pidemmän matkan puikkojen tulo (mistään), ihankuin joku kuristaisi mahdollisuuksia.... osua niillä esim moskovan sotilas/sähkö voimala etc...

Edit2:
Kuten Eerikäinen kirjoittaa, jätetään nuo ydin jutut vek, Ukraina varmasti on sen verran viisas ja antaa niiden olla rauhassa. Noihin pommari tukikohtiin tms. pitää saada nyt niitä aseita, punaista viivaa koettaa putleri vetää, ei saa antaa Ukrainalle sellaisia... paskat!
Nyt olisi aika antaa "lupa" iskeä. Alkuun vaikka vain sata - parisataa pitkänmatkan puikkoa ja kaikki kerralla (tahi 99%) kohteisiin. Tästä seuraava häly olisi varmasti putlerille katastrofaalinen, ainakin aiheuttaisi sapenmakua suussa....
 
Viimeksi muokattu:
”Kaikki on teidän käsissänne, ja voin sanoa, että menestymme suoran tukenne ansiosta”, Putin sanoi ulkoministeri Jaishankarille NYT:n mukaan.

Venäjä on jo pitkään ollut tärkein aseiden toimittaja Intialle ja auttanut maata myös avaruus- ja ydinteknologian rakentamisessa. Ukrainan sodan myötä Intia on lisännyt merkittävästi venäläisen raakaöljyn tuontia, sillä öljyä on ollut tarjolla alennettuun hintaan länsimaiden pakotteiden vuoksi.


:mad:
 
Back
Top