Orpon hallituksen politiikka ja siitä keskustelu

Öö en ihan ymmärtänyt tuota verovaroilla leppoistelevaa keskiluokkaa. Eiköhän tämän maan suurin ongelma ole että väestöstä karkeasti noin 1/3 käy töissä ja "elättää" loput. Tästä kun ottaa pois vielä valtion ja kunnan hommissa olevat niin jää aika pieni osuus jotka kustantavat ensin mainittujen palkat. Tarkoitus ei ole sanoa etteivätkö he niitä ole ansainneet vaan että tuo yhtälö ei toimi. Kahdesta viimeisestä lauseesta olen samaa mieltä. Valitettavasti :(
Leppoistelevalla keskiluokalla tarkoitan vaikka SUomen 11 000 terveydenhoitoon / kansanterveyteen jotenkin liittyvää "kansalaisjärjestöä" päälliköineen, johtajineen, projektikekkuloineen jne. Aivan helvetisti olisi leikattavaa.
 
Leppoistelevalla keskiluokalla tarkoitan vaikka SUomen 11 000 terveydenhoitoon / kansanterveyteen jotenkin liittyvää "kansalaisjärjestöä" päälliköineen, johtajineen, projektikekkuloineen jne. Aivan helvetisti olisi leikattavaa.
Pitäisi ottaa tavoitteeksi, että asteittain esimerkiksi kuluvan hallituskauden aikana kaikkien "kansalaisjärjestöjen" suora valtionrahoitus lopetetaan, ja tehdään niille tehtävät lahjoitukset verovähennyskelpoisiksi. Veikkausvoittorahoitusta voitaisiin mahdollisesti jatkaa.

Se, että "kansalaisjärjestöjä" rahoitetaan julkisin varoin on jo periaatteessa absurdia.
 
Tavallisen raksa-ukon näkökulmasta liittojen murentaminen hirvittää. Olen oman työurani aikana joutunut turvautumaan liiton apuun pari kertaa, ja käyttämään vipuvartena neuvotteluissa muutamaan otteeseen. Nyt tulee pitkä postaus. En ota kantaa, kuinka Suomen talous saadaan raiteilleen, mutta tavallisen duunarin tulevaisuuden näkymät on synkät. Aiemmin joku kyseli, mikä on "tavallinen duunari", niin tässä yksi esimerkki.

2008 lukion jälkeen tehdasduuniin, koska en tiennyt mitä teen isona. Urakkatöissä kovvoo hommoo, n. 15e/h.

2010 heitin noppaa. Talonrakentaja, sähkömies vai putkimies. Noppa päätti että kirvesmies. Rakennusalan opintojen välissä kesätyötekijänä minulle maksettiin muistaakseni 7,5e/h tyypillisistä apupojan hommista. Kesän lopulla taukokopissa nousi pieni haloo, kun vanhemmat duunarit kuuli palkan, joka oli alle tuolloisen TES minimin. Kehotuksesta menin keskustelemaan asiasta mestarin kanssa, ja pyysin että palkka nostetaan TES minimitasolle (olisko ollut 8e kantturoissa). Ei kuulemma voinut millään nostaa, kun opiskelija ei ole tarpeeksi "tuottava", mutta asiaa voidaan harkita kunhan amiskasta paperit taskussa. Konsultoin rakennusliittoa, josta sanottiin ettei alle TES voi maksaa, ja sain ohjeistusta kuinka jatkaa. Välissä minulle tarjottiin uutta Makitan porakonetta kompensaatioksi liian pienestä palkasta. Kolmannella työmaakoppikäynnillä tarjosin mestarille puhelinta, että saa keskustella suoraan liiton neuvojan kanssa. Ei tarvinnut keskustella, vaan mestari soitti suoraan palkanlaskentaa. Se olikin viimeinen tili, mutta maksoivat lopputiliin joitakin kymmeniä senttejä tunnilta takautuvasti, koko kesän ajalta. Sinänsä paska case minun kannalta, koska sain heti uran alkuun hankalan miehen maineen, eikä ole siitä firmasta tarvinnut kysellä suositteluja..

Väliin erityismaininta eräästä infra-alan firmasta, jossa työskentelin hetken ennen inttiä (kävin siis intin vähän vanhemmalla iällä). Suomen Maastorakentajat Oy oli aivan huippu! Kilometrit, ateriakorvaus, ylityölisät yms. maksettiin sentilleen, ja joskus jopa yli. Tuohon aikaan oli vielä jonkinlainen hyvänmiehenlisä-systeemi mahdollinen. Myöhemmin en ole tällaiseen törmännyt, kuullut vain legendaa kuinka viime vuosituhannella saatettiin vittumaisten kelien jälkeen pistää setelinippuun ekstraa.

2012 armeijan jälkeen vuokrafirman kautta 3-vuorotöihin purkumieheksi suurelle lämpövoimalalle. Uunin ympäriltä purettiin pellitys ja puolisen metriä vanhaa kunnon lasivillaa. Puolalaiset polttoleikkaajat tuli myöhemmin perässä paloittelemaan uunin. Äärimmäisen vittumaiset, kuumat ja pölyiset työolosuhteet, koska kaukolämpöä tuottava uuni pidettiin käynnissä "viimeiseen asti". Pahimmissa paikoissa alkoi kengänpohjat sulaa, jos seisoi liian pitkään paikallaan. Täällä loppui kerran yövuorossa paperiset hengityssuojaimet hyllystä. Hississä matkalla 8.krs:een työkaveri manasi, että tulee melkoinen työvuoro säkittää villaa ilman maskia. Joku pääurakoitsijan valkokypäräinen kommentoi väliin, että "jos ei työnteko maistu, hissillä pääsee alas ja siellä on ovi".. Täällä yrittivät jättää maksamatta aivan kaiken. Piti konsultoida liittoa. Lopulta vuokrafirma taipui, ja ilta-, yö- ja ylityölisät maksettiin liittoon kuuluville. Kymmenistä vuokratyöorjista suuri osa ilmeisesti tyytyi kohtaloonsa, ja tekivät minimipalkalla keikan loppuun.

2014 mennessä olin kiivennyt 12,5e tuntipalkoille ja oli vakituinen duuni. Saunailloissa pystyi sanomaan, etten ole ollut aikuisiällä päivääkään työttömänä, enkä sairaslomalla. Jonkinlainen ammattiylpeys ja kova työmoraali on kai sukuvikana. Ukki on eläköitynyt metsuri ja isä tehdastyöntekijä. Kerrostalon saneeraustyömaalla piikattiin venäläistaustaisen kollegan kanssa kilpaa kylpyhuoneita. 24-vuotiaana fysiikka ei enää kestänyt, ja alaselässä todettiin välilevyn pullistuma. Pakon sanelemana opiskelemaan uutta alaa ja suunta siisteihin toimistohommiin. Työskentelin väkisin AMK:n kesälomat samalle työnantajalle lähinnä purkuhommissa. TES-sanelemat palkankorotukset tuli aina pienen vittuilun kera, mutta rakennusalalle tyypillisesti ei senttiäkään taulukkopalkkojen yli. Viimeisen keikan tein tälle työnantajalle muistaakseni 2017. Tässä firmassa ei maksettu ylityö- tai muitakaan lisiä, mutta aiempiin elämyksiini verrattuna homma oli ihan ok. Olinhan saanut muutaman vuoden jälkeen jopa moottorimaskin paperimaskien tilalle. Syksyllä oltiin lähdössä emännän kanssa viikoksi lappiin ennen viimeistä AMK-vuotta. Lopputilistä puuttui lomakorvaukset. Laitoin pomolle tulenkatkuista viestiä, että tili on vajaa. Haistatti tekstarilla paskat, mistä suivaantuneena ajoin seuraavana aamuna seiskaksi toimistolle. Käskin muut työukot pois joka-aamuisesta tehtävänjaosta, ja käytiin pomon kanssa pieni huutokonsertti. Uhkasin liitolla, ellei maksa, jolloin pomo yritti käydä päälle. Lopputulemana seurasin olan takaa, kun toimari teki laskelmat ja tilisiirron firman tililtä minulle. Kuopio - Kemijärvi erikoiskokeella tehtiin ehkä tuona päivänä uusia nopeusennätyksiä.

Fast forward to 2022 kevät-talvi. 4 vuotta IT-hommissa hyvällä palkalla ja ero pitkästä parisuhteesta. Luova työ tietokoneella ei onnistunut erokriisin keskellä. Pitkän tuskailun jälkeen sijoitin suurehkon summan työkaluihin, ja palasin rakennusalalle. Ajatuksena oli päästä raksan "paskahommista" kevyempiin kirvesmiehen tehtäviin. Alalta poissa ollessa olin harrastellut sukulaisten terassit, valokatteet, huoneistoremontit yms. Aina olen tykännyt rakentamisesta, mutta palkkatyöt olleet enemmän raskaita hanttihommia. Olin vuokratimpurina hyvän työmaan valmistumiseen asti 14-15e/h. Tuolla sain neuvoteltua euron lisää tuntipalkkaan paita märkänä riehumalla. Ukrainan sota ja rakennusalan täydellinen kyykkääminen iski talvella 2022 - 2023. 4kk työttömyys. Toukokuussa pääsin kerrostalon holvimuottihommiin ja tinkasin 16e/h, jota ei kuulemma oikein voi maksaa näillä leveyspiireillä, mutta tämän kerran.. Äkisti vuokratimpurit pihalle ennen firman miesten lomautuksia lokakuussa, heti kun saatiin katto päälle ja ikkunat / parvekeovet asennettua. Vituttaa että kieltäydyin kohteliaasti "varmasta" hyvämaineisen firman työtarjouksesta elokuussa, koska pääurakoitsija lupaili vakituistavansa ja hommia piti riittää tuleville vuosille, kunhan vaan holvimuotti edistyy ja uutta kerrosta nousee 2vk syklissä. Vittu. Nyt työttömänä ja työvoimapoliittisena toimenpiteenä rakennusalan jatkokoulutuksessa. Tämäkin optio ilmeisesti poistuu hallituksen leikkausten myötä, eli siinä mielessä kävi tuuri että kerkesin tähän viimeisten joukossa.

Ei kuitenkaan naurata. Toissapäivänä tuli päivärahat. Auton tankki täyteen, jääkaappiin ruokaa ja maksoin laskut. Jäi 150e 4vk elämiseen. Toinen ero kai tulossa, asunto on rouvan, ja millä helvetillä maksan edes takuuvuokran omaan kämppään. Kasetti on ollut hieman koetuksella oikeastaan tuolta 2022 lähtien. Olen tässä harkinnut vakavasti auton ja erävehkeiden myyntiä, ja lähtöä Ukrainaan, koska omalla kohdalla en näe juurikaan elämän edellytyksiä täällä. Kurjuutta, köyhyyttä ja aina riistettävänä, jos et nyrkit pystyssä pidä puoliasi.

Se on selvää, että Suomi Oy:n täytyy kiristää vyötä, mutta eikö nyt saatana voitas pitää ensisijaisesti huolta edes omasta väestöstä, eikä lappaa miljarditolkulla rahaa johonkin Afrikan pohjattomaan kaivoon. Omiin kokemuksiini peilaten mahdollinen tuleva paikallinen sopiminen tarkoittaa täydellistä sanelua työnantajan puolelta. Tähänkään asti ei olla neuvoteltu, vaan menty TES minimeillä, ja niistäkin pyritty luistamaan jos mahdollista. Työttömyystukiin ja eläkkeisiin on varmaan puututtava, mutemaan, niin ei tämä mitään herkkua todellakaan ole. Tuntuu, että ainoa mikä työmarkkinoilla tai ainakin rakennusalalla joustaa, on duunarin selkä. Kunnes ei enää joustakaan.

Tavallisen raksa-ukon näkökulmasta liittojen murentaminen hirvittää. Olen oman työurani aikana joutunut turvautumaan liiton apuun pari kertaa, ja käyttämään vipuvartena neuvotteluissa muutamaan otteeseen. Nyt tulee pitkä postaus. En ota kantaa, kuinka Suomen talous saadaan raiteilleen, mutta tavallisen duunarin tulevaisuuden näkymät on synkät. Aiemmin joku kyseli, mikä on "tavallinen duunari", niin tässä yksi esimerkki.

2008 lukion jälkeen tehdasduuniin, koska en tiennyt mitä teen isona. Urakkatöissä kovvoo hommoo, n. 15e/h.

2010 heitin noppaa. Talonrakentaja, sähkömies vai putkimies. Noppa päätti että kirvesmies. Rakennusalan opintojen välissä kesätyötekijänä minulle maksettiin muistaakseni 7,5e/h tyypillisistä apupojan hommista. Kesän lopulla taukokopissa nousi pieni haloo, kun vanhemmat duunarit kuuli palkan, joka oli alle tuolloisen TES minimin. Kehotuksesta menin keskustelemaan asiasta mestarin kanssa, ja pyysin että palkka nostetaan TES minimitasolle (olisko ollut 8e kantturoissa). Ei kuulemma voinut millään nostaa, kun opiskelija ei ole tarpeeksi "tuottava", mutta asiaa voidaan harkita kunhan amiskasta paperit taskussa. Konsultoin rakennusliittoa, josta sanottiin ettei alle TES voi maksaa, ja sain ohjeistusta kuinka jatkaa. Välissä minulle tarjottiin uutta Makitan porakonetta kompensaatioksi liian pienestä palkasta. Kolmannella työmaakoppikäynnillä tarjosin mestarille puhelinta, että saa keskustella suoraan liiton neuvojan kanssa. Ei tarvinnut keskustella, vaan mestari soitti suoraan palkanlaskentaa. Se olikin viimeinen tili, mutta maksoivat lopputiliin joitakin kymmeniä senttejä tunnilta takautuvasti, koko kesän ajalta. Sinänsä paska case minun kannalta, koska sain heti uran alkuun hankalan miehen maineen, eikä ole siitä firmasta tarvinnut kysellä suositteluja..

Väliin erityismaininta eräästä infra-alan firmasta, jossa työskentelin hetken ennen inttiä (kävin siis intin vähän vanhemmalla iällä). Suomen Maastorakentajat Oy oli aivan huippu! Kilometrit, ateriakorvaus, ylityölisät yms. maksettiin sentilleen, ja joskus jopa yli. Tuohon aikaan oli vielä jonkinlainen hyvänmiehenlisä-systeemi mahdollinen. Myöhemmin en ole tällaiseen törmännyt, kuullut vain legendaa kuinka viime vuosituhannella saatettiin vittumaisten kelien jälkeen pistää setelinippuun ekstraa.

2012 armeijan jälkeen vuokrafirman kautta 3-vuorotöihin purkumieheksi suurelle lämpövoimalalle. Uunin ympäriltä purettiin pellitys ja puolisen metriä vanhaa kunnon lasivillaa. Puolalaiset polttoleikkaajat tuli myöhemmin perässä paloittelemaan uunin. Äärimmäisen vittumaiset, kuumat ja pölyiset työolosuhteet, koska kaukolämpöä tuottava uuni pidettiin käynnissä "viimeiseen asti". Pahimmissa paikoissa alkoi kengänpohjat sulaa, jos seisoi liian pitkään paikallaan. Täällä loppui kerran yövuorossa paperiset hengityssuojaimet hyllystä. Hississä matkalla 8.krs:een työkaveri manasi, että tulee melkoinen työvuoro säkittää villaa ilman maskia. Joku pääurakoitsijan valkokypäräinen kommentoi väliin, että "jos ei työnteko maistu, hissillä pääsee alas ja siellä on ovi".. Täällä yrittivät jättää maksamatta aivan kaiken. Piti konsultoida liittoa. Lopulta vuokrafirma taipui, ja ilta-, yö- ja ylityölisät maksettiin liittoon kuuluville. Kymmenistä vuokratyöorjista suuri osa ilmeisesti tyytyi kohtaloonsa, ja tekivät minimipalkalla keikan loppuun.

2014 mennessä olin kiivennyt 12,5e tuntipalkoille ja oli vakituinen duuni. Saunailloissa pystyi sanomaan, etten ole ollut aikuisiällä päivääkään työttömänä, enkä sairaslomalla. Jonkinlainen ammattiylpeys ja kova työmoraali on kai sukuvikana. Ukki on eläköitynyt metsuri ja isä tehdastyöntekijä. Kerrostalon saneeraustyömaalla piikattiin venäläistaustaisen kollegan kanssa kilpaa kylpyhuoneita. 24-vuotiaana fysiikka ei enää kestänyt, ja alaselässä todettiin välilevyn pullistuma. Pakon sanelemana opiskelemaan uutta alaa ja suunta siisteihin toimistohommiin. Työskentelin väkisin AMK:n kesälomat samalle työnantajalle lähinnä purkuhommissa. TES-sanelemat palkankorotukset tuli aina pienen vittuilun kera, mutta rakennusalalle tyypillisesti ei senttiäkään taulukkopalkkojen yli. Viimeisen keikan tein tälle työnantajalle muistaakseni 2017. Tässä firmassa ei maksettu ylityö- tai muitakaan lisiä, mutta aiempiin elämyksiini verrattuna homma oli ihan ok. Olinhan saanut muutaman vuoden jälkeen jopa moottorimaskin paperimaskien tilalle. Syksyllä oltiin lähdössä emännän kanssa viikoksi lappiin ennen viimeistä AMK-vuotta. Lopputilistä puuttui lomakorvaukset. Laitoin pomolle tulenkatkuista viestiä, että tili on vajaa. Haistatti tekstarilla paskat, mistä suivaantuneena ajoin seuraavana aamuna seiskaksi toimistolle. Käskin muut työukot pois joka-aamuisesta tehtävänjaosta, ja käytiin pomon kanssa pieni huutokonsertti. Uhkasin liitolla, ellei maksa, jolloin pomo yritti käydä päälle. Lopputulemana seurasin olan takaa, kun toimari teki laskelmat ja tilisiirron firman tililtä minulle. Kuopio - Kemijärvi erikoiskokeella tehtiin ehkä tuona päivänä uusia nopeusennätyksiä.

Fast forward to 2022 kevät-talvi. 4 vuotta IT-hommissa hyvällä palkalla ja ero pitkästä parisuhteesta. Luova työ tietokoneella ei onnistunut erokriisin keskellä. Pitkän tuskailun jälkeen sijoitin suurehkon summan työkaluihin, ja palasin rakennusalalle. Ajatuksena oli päästä raksan "paskahommista" kevyempiin kirvesmiehen tehtäviin. Alalta poissa ollessa olin harrastellut sukulaisten terassit, valokatteet, huoneistoremontit yms. Aina olen tykännyt rakentamisesta, mutta palkkatyöt olleet enemmän raskaita hanttihommia. Olin vuokratimpurina hyvän työmaan valmistumiseen asti 14-15e/h. Tuolla sain neuvoteltua euron lisää tuntipalkkaan paita märkänä riehumalla. Ukrainan sota ja rakennusalan täydellinen kyykkääminen iski talvella 2022 - 2023. 4kk työttömyys. Toukokuussa pääsin kerrostalon holvimuottihommiin ja tinkasin 16e/h, jota ei kuulemma oikein voi maksaa näillä leveyspiireillä, mutta tämän kerran.. Äkisti vuokratimpurit pihalle ennen firman miesten lomautuksia lokakuussa, heti kun saatiin katto päälle ja ikkunat / parvekeovet asennettua. Vituttaa että kieltäydyin kohteliaasti "varmasta" hyvämaineisen firman työtarjouksesta elokuussa, koska pääurakoitsija lupaili vakituistavansa ja hommia piti riittää tuleville vuosille, kunhan vaan holvimuotti edistyy ja uutta kerrosta nousee 2vk syklissä. Vittu. Nyt työttömänä ja työvoimapoliittisena toimenpiteenä rakennusalan jatkokoulutuksessa. Tämäkin optio ilmeisesti poistuu hallituksen leikkausten myötä, eli siinä mielessä kävi tuuri että kerkesin tähän viimeisten joukossa.

Ei kuitenkaan naurata. Toissapäivänä tuli päivärahat. Auton tankki täyteen, jääkaappiin ruokaa ja maksoin laskut. Jäi 150e 4vk elämiseen. Toinen ero kai tulossa, asunto on rouvan, ja millä helvetillä maksan edes takuuvuokran omaan kämppään. Kasetti on ollut hieman koetuksella oikeastaan tuolta 2022 lähtien. Olen tässä harkinnut vakavasti auton ja erävehkeiden myyntiä, ja lähtöä Ukrainaan, koska omalla kohdalla en näe juurikaan elämän edellytyksiä täällä. Kurjuutta, köyhyyttä ja aina riistettävänä, jos et nyrkit pystyssä pidä puoliasi.

Se on selvää, että Suomi Oy:n täytyy kiristää vyötä, mutta eikö nyt saatana voitas pitää ensisijaisesti huolta edes omasta väestöstä, eikä lappaa miljarditolkulla rahaa johonkin Afrikan pohjattomaan kaivoon. Omiin kokemuksiini peilaten mahdollinen tuleva paikallinen sopiminen tarkoittaa täydellistä sanelua työnantajan puolelta. Tähänkään asti ei olla neuvoteltu, vaan menty TES minimeillä, ja niistäkin pyritty luistamaan jos mahdollista. Työttömyystukiin ja eläkkeisiin on varmaan puututtava, mutta omalla kohdalla voin sen sanoa, että sen vähän minkä "yhteiskunnan elättinä" olen joutunut väkipakolla olemaan, niin ei tämä mitään herkkua todellakaan ole. Tuntuu, että ainoa mikä työmarkkinoilla tai ainakin rakennusalalla joustaa, on duunarin selkä. Kunnes ei enää joustakaan.
Kiitokset omakohtaisten surkeuksien jakamisesta. En tuota kirjoittamaasi epäile. Itse olen joutunut mm. aikanaan kertomaan pomolle, että maksun aika saamattomista palkoista on tässä ja nyt. Uhria imitoiden, tuo läjä paskaa sitten automaatille lähti meikäläisen kanssa. Veroista viis, liksat sain.

Se millä tavalla tulevat muutokset lainsäädäntöön, yllä olevaan vaikuttavat. On hieman eri asia. Lähtökohtaisesti, yrittäjyys Suomessa ei ole mikään automaatio kultakaivokselle saapumiseen. Kusettajat ehdottomasti täytyy järjestelmästä pois karsia.

Ihan vinkkinä. Lasket tulot ja hyväksyttävät menot https://www.kela.fi/toimeentulotuki-asumismenot sekä noista jäävän erotuksen. Vaikka hakemus ei olisi liitteineen yms. täydellinen, jätä hakemus sisään. Täydentävät dokumentit voi myöhemmin toimittaa. 587,71 e/kk on toimeentulotuen perusosa (minimi) yksinasuvalle (päätös katsotaan hakemuksen jättöpäivästä+hyväksytty takautuva aika). Nuo Kelan sivulta löytyvät laskurit ovat oikein hyviä mahdollisten tukien saamisen hahmottamiseen.

Tsemppiä sinne. Asenne kohdillaan työntekoon vaikuttaisi olevan.
 
Hieman yllättäen, on hallitusrintamalta kuulunut uusia mahdollisuuksia julkisen talouden tasapainottamiseen. Eläkkeisiin kajoaminen jo jonkin aikaa, melkoinen tabu on ollut. Vähemmän yllättäen, potentiaalisten äänestäjien massaa ajatellen.

Tässä olisi ilmeisesti kaksi merkittävää keinoa käytännössä olemassa. Indekseihin kajoaminen ja/tai asumistukisysteemin virittäminen uuteen muotoon.

Mikäli on valmis hyväksymään ajatuksen julkisen talouden paineen vähentämisen välttämättömyydestä, ei tuo ylläoleva mielestäni mitenkään kohtuuton yhtenä osana keinovalikoimaa ole. Toteuttamisesta tietenkin riippuen. Nyt käytössä oleva taitettu indeksi on sekä toimeentulotukien- että eläkkeiden suhteen. Näiden piirissä oleville, merkittävää plussaa suhteessa ansiotulojen varassa oleviin tuonut.
 
Muutamia pointteja kritiikkiin:

1) Ero pienituloisen palkansaajan vs. toimeentulotuella olevan, joista jälkimmäinen muutosten myötä tulee merkittävästi nopeammin vastaan. Taloudellisena hyötynä edes osa-aikaisessa työssä käyvälle, vaikuttaisi merkittävästi kaventuvan. Tämä korostuu pääkaupunkiseudulla, jossa asumismenot ovat mitä ovat. Tässä vahvasti epäilen ns. raippamallin edellytyksiä muutokseen, ts. etuuksien merkittävää laskua enää nykyisestä.

-mikäli tämä muutos johtaisi laajempaan koko-aikaiseen työhön ja tuota kautta tukien tarpeen vähenemiseen, niin mikäpä siinä. Vaan, onko tarve työvoimalle tähän sidottu.

2) Jo nyt, nuorten opiskelijoiden/nuorten saaminen osaksi työelämää, ei erityisen helppoa ole ollut. Nyt, hyödyn 300 euron suojaosan poistuessa. Työelämään osallisuudesta saatava hyöty ja oppiminen työntekoon, ei ehkä isoa kiriä oikeaan suuntaan tule ottamaan.

Alla graafi, sosiaaliturvan menot pääryhmittäin, josta juuriongelma mielestäni hyvin selvästi esiin tulee. Ei niin, etteikö systeemiä olisi joka tapauksessa tarvetta muotoilla uudeksi.

1712779096224.png

Ajatus siihen, että pääkeinona tukien niistäminen toimeentulotuesta tai muista tulonsiirroista merkittävästi nykyisestä muutoksesta. Olisi merkittävä ratkaisu olemassaolevaan ongelmaan. Ei taida toimia. Tässä olisi hyvä myös yhteiskuntarauhan ajatusta pysähtyä pohtimaan.

Taidamme olla kohtuullisen tiukassa paskaraossa. Kiitos edellisen ja edellisten hallitusten. Itse laittaisin ajatushattua päähän, sen kategorisoimiseen mitä valtion ydintehtävät ovat kansalaisilleen. Kaikesta tuon ulkopuolisesta, karsinta käyntiin. Kovalla kädellä.

Kivoja aikoja, ei taida missään näkymissä olevan. Tuon mukaan sitten päätöksiä pitäisi tehdä. Tämä olisi ehkä hyvä esiin tuoda ja kansalaisille ymmärrettävästi myydä, ikäänkuin kollektiivisena heikkoihin aikoihin osallisuudesta. Ei oo helppoo.

On tässä mustanpuhuvassa pilvessä aavistuksenomainen hopeareunus kuitenkin olemassa. Mega-Sannan johtamassa hallitus-koalitiossa, olisimme kiteiseen ureaan kiinnittyneinä. Nykyistäkin heikommassa asetelmassa.

 
Hyviä kirjoittajia lähtee ’turhaan’ ulos :confused: muissa teknisissä ketjuissa valtavasti tietoa, mutta väärä mielipide yleisellä puolella pilaa kaiken
Kukaan ei elä tyhjiössä, joten myös tämän foorumin maine kiirii. Eräästä oman tuttavapiirin FB-ryhmästä bongattuna, suora lainaus:

Maanpuolustus.net on todella erikoinen paikka. Siellä on tosi korkeatasoista #TURPO-, kalusto- ja teknologiakeskustelua, mutta kotimaan politiikan puolella se on hähmäinen persufoorumi. Toisaalta valitetaan, että mitään ei saa enää sanoa, mutta samalla kaikki toksisen persuliturgian asiallisetkin kyseenalaistajat potkitaan pihalle ja tunnukset suljetaan. Jos tuonne menette, niin pysytelkää sovinnolla sotilaallisella puolella, tai saattaa tulla hyvinkin pikainen vierailu. Onneksi viestejä sentään pystyy lukemaan kirjautumattakin.”

@TomTom sanansaattajan bannaamisen uhallakin kehitysehdotus: sulje politiikkakeskustelu suosiolla samanmielisten käyttöön ja anna asiaa tuntevien keskustella sotilas- ja maanpuolustusasioista. Nykykäytännöllä foorumi riutuu aivan turhaan.
 
EVA:n raportti 1.4.2023:
PDF, missä on taulukko voi ladata tästä.
Taulukko 2.: 2019 - 2022 työllisyys kasvoi 87 000 henkilöä, josta julkiselle 59 tuhatta ja yksityiselle 28 tuhatta.

Tässä linkki varsinaiseen artikkeliin.

Edit: EVA:n tablitsa alkaa vuodesta 2019, jolloin Rinne-Marin aloitti, eivät tietysti ole vaikuttaneet siihen vuoteen, aivan kuten Orpon hallitus ei vaikuttanut vuoteen 2023.
Nämä EVA:n julkaisemat luvut yksityisen ja julkisen sektorin työpaikoista tässä yhteydessä ovat varsin erikoiset, kun EVA.n toimituspäällikkö vahvistaa käyttäneensä lähteenä tilastokeskusta.

Toimituspäällikkö ei sitten enää kysymykseen vastannutkaan.


FsoLrQHXsAAHW02
 
Viimeksi muokattu:
Arvonlisäveroa lisää 1,5 %-yksikköä. Alennetut kannat säilyisivät ennallaan.
Jos kulutus ei dyykkaa, tulovaikutus olisi luokkaa miljardi. On tässä se vaara, että kuluttajat väistävät tämän veronkorotuksen ainakin osittain vähentämällä kulutusta. Siinä siis se dynaaminen vaikutus.
Kulutuksen verottaminen sinänsä hyvä, kun se kohdistuu myös tuontitavaroihin ja luxustuotteisiinkin, joita tavan tallaaja ei koskaan ole hankkimassa. Kertoo myös tämän yhteiskunnan onnettomasta tilasta, kun ollaan niin pahasti riippuvaisia verotuloista, eikä päästä rakennetuista menoautomaateista eroon. Ennestäänkin korkea veroaste siis nousee, kun ei tämä oikein BKT:n kasvua ruoki.



Palkkaverotuksen kiristämistä ne taas haaveilee, mutta saa nähdä kestääkö Kokoomuksen kantti, työn verottamisen kiristämisen ovat monesti tyrmänneet. Näkynyt yli 88 k€ tienaavien lisäverotushaaveita, mikä on taas kerran näpertelyä kun niitä on niin vähän. Jos palkkaverotuksella halutaan saada oikeasti rahaa, keskituloisia siinä joutuu rokottamaan.
 
Arvonlisäveroa lisää 1,5 %-yksikköä. Alennetut kannat säilyisivät ennallaan.
Jos kulutus ei dyykkaa, tulovaikutus olisi luokkaa miljardi. On tässä se vaara, että kuluttajat väistävät tämän veronkorotuksen ainakin osittain vähentämällä kulutusta. Siinä siis se dynaaminen vaikutus.
Kulutuksen verottaminen sinänsä hyvä, kun se kohdistuu myös tuontitavaroihin ja luxustuotteisiinkin, joita tavan tallaaja ei koskaan ole hankkimassa. Kertoo myös tämän yhteiskunnan onnettomasta tilasta, kun ollaan niin pahasti riippuvaisia verotuloista, eikä päästä rakennetuista menoautomaateista eroon. Ennestäänkin korkea veroaste siis nousee, kun ei tämä oikein BKT:n kasvua ruoki.



Palkkaverotuksen kiristämistä ne taas haaveilee, mutta saa nähdä kestääkö Kokoomuksen kantti, työn verottamisen kiristämisen ovat monesti tyrmänneet. Näkynyt yli 88 k€ tienaavien lisäverotushaaveita, mikä on taas kerran näpertelyä kun niitä on niin vähän. Jos palkkaverotuksella halutaan saada oikeasti rahaa, keskituloisia siinä joutuu rokottamaan.
Välilliset vaikutukset voivat olla ikävät. Laskennallisesti saadaan miljardi mutta meillä on takana inflaatio ja ostovoiman putoaminen 15 vuotta taaksepäin. Menee tovi, että tuo kurotaan kiinni. Veronkorotus ja kun puhutaan yleisestä arvonlisäverokannasta niin väistämättä vähentää kulutusta ja näkyy monessa paikassa. Käytännössä mm. näiden suosittujen sähköautojen hinnat nousevat, sähkönhinta nousee, vaikutus on kaiken kaikkiaan aikamoninainen ja tuntuu kyllä niillä pieni- ja keskituloisilla suoraan kukkarossa. Tällaisessa pitkässä taantumassa jossa kasvua on haettu kissojen ja koirien kanssa ja sitä on vain vaivoin löydetty, kotimaan kulutuksen pitäessä pystyssä maan taloutta, tasaveron korotus sopii huonosti. Riskinä on kyllä omasta mielestäni se, että entistä useamman firman ja työllistäjän toiminta tulee loppumaan koska korotusta ei voida viedä hintoihin vaan se otetaan omasta tuloksesta.

Palkkaveron korotus olisi sitten jo puhdas itsemurha. Ongelmana tuntuu edelleenkin olevan tosiasioiden myöntäminen. Nyt taloutta yritetään korjata tulopohjaa lisäämällä vaikka ongelma tosiasiassa on menopuolella. Tarkemmin mm. sote menoissa. Tuo tulopohjan lisäys syödään inflaation toimesta parissa vuodessa. Täytyisi puuttua menopuoleen pontevammin. Meillä ei ole yksinkertaisesti varaa nykyisenkaltaiseen hyvinvointivaltioon jossa kaikilla on vain oikeuksia ja hyvin harvalla on velvollisuuksia. Sote menot kasvavat joitakin prosentteja vuodessa ilman, että ne todellisuudessa lisäävät hyvinvointia tai terveyttä samassa suhteessa. Mitä aikaisemmin myönnetään, että hoitoa ja hoivaa on alettava priorisoimaan niin sen parempi.
 
Sitten voikin laittaa popkornit mikroon, odotellessa milloin EK et al sattuvat törmäyskurssille hallituksen alv-noston kanssa, kunhan ensin huomaavat, ettei alv-desimaali ole kovin hyvä idea Suomalaisten tietojärjestelmien kannalta.
 
Arvonlisäveroa lisää 1,5 %-yksikköä. Alennetut kannat säilyisivät ennallaan.
Jos kulutus ei dyykkaa, tulovaikutus olisi luokkaa miljardi. On tässä se vaara, että kuluttajat väistävät tämän veronkorotuksen ainakin osittain vähentämällä kulutusta. Siinä siis se dynaaminen vaikutus.
Kulutuksen verottaminen sinänsä hyvä, kun se kohdistuu myös tuontitavaroihin ja luxustuotteisiinkin, joita tavan tallaaja ei koskaan ole hankkimassa. Kertoo myös tämän yhteiskunnan onnettomasta tilasta, kun ollaan niin pahasti riippuvaisia verotuloista, eikä päästä rakennetuista menoautomaateista eroon. Ennestäänkin korkea veroaste siis nousee, kun ei tämä oikein BKT:n kasvua ruoki.



Palkkaverotuksen kiristämistä ne taas haaveilee, mutta saa nähdä kestääkö Kokoomuksen kantti, työn verottamisen kiristämisen ovat monesti tyrmänneet. Näkynyt yli 88 k€ tienaavien lisäverotushaaveita, mikä on taas kerran näpertelyä kun niitä on niin vähän. Jos palkkaverotuksella halutaan saada oikeasti rahaa, keskituloisia siinä joutuu rokottamaan.
Yhdenlainen nollasummapeli tää verotusshakki on. Ei noiden alvin maksajien käytettävissä oleva raha lisäänny. Joko ostetaan kalliimpaa vähemmän tai kauppa tinkii katteistaan jotta verotulo oikeasti lisääntyy. Ainoa paikka missä näen "vapaata" rshaa ovat ihmisten pankkisäästöt. Siinä onkin kova paikka jos lähdetään setelinleikkaukseen.
 
Olisihan niitä säästökohteita:
"Maahanmuuttajamiesten työllisyysaste noin 60 % riippumatta asuinvuosien määrästä,naisilla nousee 10 vuodessa n. 30 % -> n. 60 %"
Tämä sisältää sen halutun osan:
"Työperäisesti maahanmuuttaneiden työllisyysaste reilut 80 % ja säilyy tällä tasolla"
Eli Suomessa on 200 000 työtöntä maahanmuuttajaa...

Nämä siis vuodelta 2021:

Ja jos kustannukset on välillä € 10 000 - € 20 000 per lärvi per vuosi, on tuossa € 2 - 4 miljardia kuluja budjettiin. Joka vuosi.

"Ihanan kallista!" - Sanna Sankaritar
 
Olikohan tässä mukana lisäpanokset sosiaaliseen rakentamiseen ja soteen?

Ei ollut. En oikein ole varma paljonko noihin pitäisi jyvittää veroäyrejä.

Ja sitä paitsi, jos täällä iskisi € 6 miljardia per vuosi lukemat tauluun, saattaisi joku palstaa salaa lukeva ituhippi saada nenäverenvuodon bussissa. Siitä voisi sitten tulla sanomista...
 
Back
Top