Nemtsovin murha

Nemtsovin murhaajan viesti: Ette ole turvassa missään
Venäläisen oppositiopoliitikon Boris Nemtsovin murhaajien viesti yleisölle on: me teemme teidän maallanne mitä haluamme
Ulkomaat 1.3.2015 7:10
Pekka Hakala/Helsingin Sanomat
http://www.hs.fi/ulkomaat/a1425100521866?jako=efc26228a8685c89316fbcfe4c7e4779#
Vaikka kaikki murhat ovat onnettomia omalla tavallaan, syntyy huomattavan poliittisen murhan jälkeen houkutus vertailla tapahtumaa aiempiin vastaaviin veritöihin. Mitä yhtäläisyyksiä, mitä eroja?

Venäläinen oppositiojohtaja ja politiikan veteraani Boris Nemtsov, 55, ammuttiin Moskovajoen sillan jalkakäytävälle lauantain vastaisena yönä. Rikostutkinta aloitettiin ripeästi. Silminnäkijöistä ensimmäinen kuulusteltu oli 23-vuotias ukrainalaismalli Anna Duritskaja, joka oli surmahetkellä Nemtsovin seurassa.

Poliisin mukaan silminnäkijöitä oli enemmänkin, ja miksei olisi, keskellä miljoonakaupunkia. Murhaajan nähtiin ampuvan valkoisesta henkilöautosta, joka pakeni paikalta. Murhapaikalta löytyi kuusi Makarov-pistoolin yhdeksänmillistä hylsyä.

Tutkijoiden käytössä on yleisöhavaintojen lisäksi teleliikennetietoja ja valvontakameroiden tallenteita. Lauantaina nimettömät poliisilähteet kertoivat toimittajille, että Nemtsov ja Duritskaja olivat lähteneet ennen murhaa liikkeelle kävellen Gum-tavaratalossa sijaitsevasta ravintolasta. Heitä oli varjostettu, ja varjostajat olivat antaneet tarkat tiedot murhaajalle ja tämän kumppaneille.

Tekotavan vuoksi mieleen nousee viime vuosikymmenen kuuluisin Moskovan poliittinen murha: toimittaja Anna Politkovskaja ammuttiin kotiovelleen lähellä Valko-Venäjän rautatieasemaa lokakuussa 2006. Politkovskaja oli tulossa autolla ostosmatkalta marketista, ja häntä seurattiin sekä kauppakeskuksessa että parkkipaikalla. Pistoolilla aseistautunut murhaaja odotti kotitalon rappukäytävässä.

Molemmat murhat näyttävät olleen ammattilaisten tekemiä palkkamurhia.

Politkovskajan murhan tutkinta alkoi aivan yhtä ripeästi kuin Nemtsovin murhankin: motiivin pääteltiin liittyneen toimittajan työhön, Novaja Gazeta -lehden työtoverit kuulusteltiin ja tietokoneet tutkittiin heti, marketin valvontakameroiden sisällöt olivat nopeasti poliisin pöydällä.

Sitten tutkinta hyytyi. Politkovskajan murhasta tuomittiin lopulta viime kesäkuussa viisi miestä, murhan tilaaja ei ole selvinnyt. Kansa uskoo, että samoin käy nyt: Radio Eho Moskvyn verkkokyselyyn lauantaina iltakuuteen mennessä vastanneista yli 46000 kansalaisesta 87 prosenttia piti selvänä, ettei syyllistä Nemtsovin murhaan löydetä.

Selvin ero Politkovskajan ja Nemtsovin murhien välillä on, ettei Politkovskaja ollut poliitikko vaan toimittaja. Heti Politkovskajan jälkeen radioaktiivisella poloniumilla myrkytetty Aleksandr Litvinenko oli Lontooseen loikannut turvallisuuspalvelu FSB:n työntekijä. Edellisissä Venäjän julkkismurhissa vuonna 2009 uhrit olivat Moskovassa ammutut ihmisoikeusjuristi Stanislav Markelov ja Novaja Gazetan toimittaja Anastasija Baburova sekä Kaukasiassa surmattu ihmisoikeustyöntekijä Natalija Estemirova.

Edellisiä korkean tason poliitikkomurhia on etsittävä yli 11 vuoden takaa. Muun muassa Venäjän vuoden 1999 kerrostaloräjäytyksiä tutkineet liberaalikansanedustajat Sergei Jušenkov ja Juri Štšekotšihin surmattiin 2003, edellinen ampumalla ja jälkimmäinen ilmeisesti myrkyllä.

Myrskyisällä 1990-luvulla uhreja riitti kaikista ammattikunnista ja tutkinnan taso oli sellainen, ettei aina ole selvää, oliko kyseessä murha vai ei. Kuuluisin poliitikkouhri oli pietarilainen demokraattikansanedustaja, antropologi Galina Starovoitova, joka ammuttiin kotitalonsa rappukäytävään 1998.

Seitsemää näistä kahdeksasta Nemtsovin ampumista edeltäneestä murhasta yhdistää yksi piirre: ne eivät ole näytelmiä vaan salamurhia. Myrkytyksiä, väijytyksiä, syrjäkatuja, pölyisiä Ingušian maanteitä, kerrostaloasuntoja, kotitalon hämäriä rappuja.

Ainoa spektaakkeli on Litvinenkon murha: hänen riutuvat kasvonsa ja kalju kallonsa tulivat tutuksi lehtien sivuilta ja televisiolähetyksistä koko maailmalle. Lontooseen paennut miljardööri Boris Berezovski palkkasi brittiläisen, ansioituneen pr-toimiston Bell Pottingerin hoitamaan tiedotusta ja jälki oli sen mukaista.

Niinpä Moskovan vallanpitäjien selitys tapahtumille oli yksinkertainen: Berezovski murhasi Litvinenkon saadakseen aikaan presidentti Vladimir Putinia mustamaalaavan medianäytelmän.

Teoria ontuu pahasti, sillä Berezovski havahtui myrkytyksen vakavuuteen ja ryhtyi julkisuuskampanjaansa erittäin myöhään – näin tuskin olisi, jos hän olisi itse keksinyt kaiken.

Lisäksi on luultavaa, että venäläiset murhamiehet uskoivat, ettei myrkytyksen aiheuttajaa koskaan selvitetä. Ja aivan viime tipassa Britannian asiantuntijat poloniumin tunnistivatkin ja pääsivät pääepäiltyjen jäljille. Julkisuuskampanja ei siis ilmeisesti ollut murhaajien luomus.

Ei niin, etteikö heilläkin kykyjä julkisuudenhallintaan olisi. Scotland Yardin ykkösepäilty, yrittäjä ja entinen turvallisuuspalvelumies Andrei Lugovoi istuu Venäjän parlamentin alahuoneessa eli duumassa.

Sama vanha virsi kuultiin Kremlistä lauantaina, kun Putin kertoi pitävänsä Nemtsovin murhaa "provokaationa". Suomeksi sanottuna oppositio olisi siis tappanut sankarinsa itse voidakseen syyttää presidenttiä. Huomattavaa on, että aika harvat Nemtsovin kannattajat ainakaan vielä lauantaina syyttivät presidenttiä tai muita vallanpitäjiä: suurin murhe oli kansan jakautuminen eli murhaajiksi arveltiin äärikansallismielisiä Ukrainan sodan lietsojia.

Mutta spektaakkeli Nemtsovin murhasta tuli, ja tällä kertaa installaation taiteellisuudesta vastasi murhaaja itse. Karismaattinen oppositiojohtaja makasi kuolleena öisen Moskovan keskipisteessä, Bolšoi Moskvaretski -sillan pohjoispäässä. Noin viidenkymmenen metrin päässä Kremlin muurista, taustanaan Pyhän Vasilin katedraalin sipulit Punaisen torin laidalla.

"Paljastavinta tässä tragediassa on sen demonstratiivisuus", toimittaja Anton Oreh kirjoitti blogissaan Eho Moskvyn verkkosivulla. "Tuollaisen kokoluokan persoona, tuollainen kuuluisuus, voidaan ampua suoraan Kremlin edessä! Siellä, missä jokaista metriä tarkkaillaan ja kytätään. Me asumme maassa, jossa tällainen on mahdollista, ja se on tässä tärkeää."

Murhien sijaan tällainen viesti on yleensä tyypillinen terrori-iskuille, parhaana esimerkkinä New Yorkin iskut 2001. Suorassa televisiolähetyksessä sortuvat tornit olivat teon syy ja seuraus. Tosi-tv-ohjelma, joka kertoi yleisölle: me olemme muuttaneet teidän maailmanne.

Nemtsovin murhaajien viesti yleisölle on: me teemme teidän maallanne mitä haluamme. Jo lähipäivät ja viikot näyttävät, mihin suuntaan Venäjä tästä lähtee. Kykeneekö se etsimään ratkaisua nykyiseen kriisiinsä vai vajoaako se syvemmälle eristäytymiseen ja vihaan? Tielle, jolla pysyminen edellyttää joka päivä hieman enemmän pakkoa ja hieman lisää neljännestotuuksia. Ja runsaasti kyynistä mieltä niin vallanpitäjiltä kuin heidän alamaisiltaankin.

Murhaa ei käytetty terrorin välineenä ensimmäistä kertaa, ei historiassa eikä varsinkaan Venäjän historiassa. Tsaari Aleksanteri II:n murha Pietarissa 13.3.1881 eli melkein tasan 134 vuotta sitten käänsi Venäjän tunkkaiselle yksinvallan uralle, ja murhan seurauksista saadaan kärsiä vieläkin – muuallakin kuin Venäjällä.

Toivon hartaasti, että vertaukseni on naurettava ja yliampuva.
 
lkomaat 1.3.2015 klo 7:49 | päivitetty 1.3.2015 klo 7:52
Näkökulma: Tuliko Nemtsovista liian suuri uhka?
Moskovan kirjeenvaihtaja Marja Manninen kirjoittaa, että sunnuntai voi näyttää, mihin suuntaan Venäjän opposition matka käy

Palaan Moskovaan lähes kolmen kuukauden poissaolon jälkeen lauantaina Tolstoi –junalla. Anivarhain aamulla avaan kännykän ja saan tietää, että oppositiojohtaja Boris Nemtsov on murhattu yöllä aivan Kremlin kupeessa. Syystä tai toisesta en ylläty.

Suomesta katsottuna kansallismielisyyden kasvu ja toisinajattelijoiden vaientaminen Venäjällä ovat olleet pelottavaa seurattavaa. Ilmassa on roikkunut raskaita kysymyksiä: onko tämä tyyntä myrskyn edellä?

Voiko presidentti Putinin huima suosio jatkua ilman minkäänlaisia soraääniä? Kuinka kauan kestää Krimin Venäjään liittämisen tuoma euforia?

Venäjän parlamentin ulkopuolisen opposition johtajat ovat mielellään puhuneet tekevänsä näinä aikoina vaarallista työtä. Nyt puheita on helpompi uskoa. Mutta miksi uhriksi valikoitui juuri Boris Nemtsov, joka ei ole pitkään aikaan ollut Venäjän opposition valovoimaisin johtajahahmo? Sen paikan on vallannut jo aikoja sitten Aleksei Navalnyi.

Boris Nemtsov ehti päästä vallan makuun etenkin 1990 –luvulla, jolloin hän kolmekymppisenä poliitikkona nousi Boris Jeltsinin hallinnon tärkeisiin tehtäviin. Vladimir Putinin valtaantulon jälkeen Nemtsov ajautui pian syrjään ja pienten oppositiopuolueiden johtoon. Todellista haastajaa Putinille Nemtsovista ei ole tullut, leppymätön arvostelija sen sijaan kyllä.

Hänestä ei ole tullut myöskään laajojen kansanjoukkojen suosikkia. Hänet yhdistetään nimenomaan 90 –luvun kaoottisiin vuosiin, joiden takia venäläisten on vaikea löytää mitään hyvää demokratiasta.

Boris Nemtsov on erottunut muista Venäjän katuopposition johtajista erityisesti siksi, että hän on paljastanut Putinin hallinnon väärinkäytöksiä, mm Sotshin olympialaisten rakentamiseen liittyvää korruptiota.

Koko lauantain murhapaikalle kerääntyy väkeä jättämään kukkia. Aamusta iltaan ihmiset kyselevät, miksi Nemtsov piti tappaa. Kukkien lomassa on paljon puhuva kyltti: Putin tappoi Nemtsovin.

Päivän mittaan kerrotaan, että Nemtsovin asunnolta on käyty hakemassa tutkintakomitealle hänen tietokoneensa kovalevy. Levyllä epäillään olevan tietoja Venäjän salaamista sotatoimista Ukrainassa. Nemtsovin tiedetään valmistelleen niiden paljastamista.

Venäjän johdon kannalta on tärkeää, etteivät tällaiset paljastukset pääse leviämään kansalle, jonka valtaosa on saatu uskomaan, ettei Venäjä osallistu sotatoimiin Ukrainassa. Nemtsovista saattoi siis tulla liian suuri uhka.

Nemtsovin murhan ovat tuominneet kaikki ja syyllistä etsii kukin taho eri suunnilta. Venäjän johdolle myötämielisten tarkkailijoiden mukaan murha oli länsimaiden provokaatio Putinin syrjäyttämiseksi.

Liberaalin radiokanava Echo Moskvyin kyselyn mukaan 90 prosenttia kuuntelijoista ei usko, että murhan tilaajaa saadaan koskaan selville.

Nemtsovin murhasta voi hyötyä Venäjän johto, jos sen kannalta kiusalliset paljastukset jäävät piiloon ja jos katuoppositio viimeistään nyt ymmärtää vaieta kokonaan.

Mutta hyötyjä voi tässä tilanteessa olla myös itse katuoppositio, joka sai nyt ensimmäisen kovan luokan marttyyrin ja voisi siis rohkaistua uudelleen haastamaan Putinin politiikan.

Jo sunnuntai voi näyttää, kumpaan suuntaan Venäjän kuihtuneeksi arvioitu oppositioliike kääntyy. Opposition masinoima Kevät –mielenosoitus vaihtui Netmtsovin murhan takia muistotilaisuudeksi, joka voidaan poikkeuksellisesti pitää Moskovan keskustassa, juuri murhapaikalla.

  • Manninen+Marja+YLE+kirjeenvaihtaja
    Marja Manninen Yle Uutiset Moskova
 
Viikko eteenpäin ja kukaan ei muista kyseisen henkilön murhaa.

Enpä oikein usko, että näin käy - edelleen muistetaan Anna Politkovskaja, eikä Aleksandr Litvinenkokaan ole painunut unholaan.

Heidät muistetaan vielä vuosienkin kuluttua eikä syitä todellakaan tarvitse kerrata - salailu, tutkinnan epämääräisyys, valehtelu ja tietenkin se, että ne olivat brutaaleja tekoja joilla oli (on) poliittisia vaikutuksia, riittävät takaamaan sen, että ne eivät unohdu niin kauan kun niitä ei ole selvitetty ja todellisia tekijöitä asetettu tavalla tai toisella vastuuseen, tai kaikkia taustoja kerrottu.

Joten on vaikea kuvitella, että kollektiivinen muisti unohtaisi viikossa Boris Nemtsovin murhan, vaikka tätä Putinin ja silovikit ja Putinin nimeen vannovat tahot varmasti toivoisivatkin.

vlad.
 
lkomaat 1.3.2015 klo 7:49 | päivitetty 1.3.2015 klo 7:52
Näkökulma: Tuliko Nemtsovista liian suuri uhka?
Moskovan kirjeenvaihtaja Marja Manninen kirjoittaa, että sunnuntai voi näyttää, mihin suuntaan Venäjän opposition matka käy

Palaan Moskovaan lähes kolmen kuukauden poissaolon jälkeen lauantaina Tolstoi –junalla. Anivarhain aamulla avaan kännykän ja saan tietää, että oppositiojohtaja Boris Nemtsov on murhattu yöllä aivan Kremlin kupeessa. Syystä tai toisesta en ylläty.

Suomesta katsottuna kansallismielisyyden kasvu ja toisinajattelijoiden vaientaminen Venäjällä ovat olleet pelottavaa seurattavaa. Ilmassa on roikkunut raskaita kysymyksiä: onko tämä tyyntä myrskyn edellä?

Voiko presidentti Putinin huima suosio jatkua ilman minkäänlaisia soraääniä? Kuinka kauan kestää Krimin Venäjään liittämisen tuoma euforia?

Venäjän parlamentin ulkopuolisen opposition johtajat ovat mielellään puhuneet tekevänsä näinä aikoina vaarallista työtä. Nyt puheita on helpompi uskoa. Mutta miksi uhriksi valikoitui juuri Boris Nemtsov, joka ei ole pitkään aikaan ollut Venäjän opposition valovoimaisin johtajahahmo? Sen paikan on vallannut jo aikoja sitten Aleksei Navalnyi.

Boris Nemtsov ehti päästä vallan makuun etenkin 1990 –luvulla, jolloin hän kolmekymppisenä poliitikkona nousi Boris Jeltsinin hallinnon tärkeisiin tehtäviin. Vladimir Putinin valtaantulon jälkeen Nemtsov ajautui pian syrjään ja pienten oppositiopuolueiden johtoon. Todellista haastajaa Putinille Nemtsovista ei ole tullut, leppymätön arvostelija sen sijaan kyllä.

Hänestä ei ole tullut myöskään laajojen kansanjoukkojen suosikkia. Hänet yhdistetään nimenomaan 90 –luvun kaoottisiin vuosiin, joiden takia venäläisten on vaikea löytää mitään hyvää demokratiasta.

Boris Nemtsov on erottunut muista Venäjän katuopposition johtajista erityisesti siksi, että hän on paljastanut Putinin hallinnon väärinkäytöksiä, mm Sotshin olympialaisten rakentamiseen liittyvää korruptiota.

Koko lauantain murhapaikalle kerääntyy väkeä jättämään kukkia. Aamusta iltaan ihmiset kyselevät, miksi Nemtsov piti tappaa. Kukkien lomassa on paljon puhuva kyltti: Putin tappoi Nemtsovin.

Päivän mittaan kerrotaan, että Nemtsovin asunnolta on käyty hakemassa tutkintakomitealle hänen tietokoneensa kovalevy. Levyllä epäillään olevan tietoja Venäjän salaamista sotatoimista Ukrainassa. Nemtsovin tiedetään valmistelleen niiden paljastamista.

Venäjän johdon kannalta on tärkeää, etteivät tällaiset paljastukset pääse leviämään kansalle, jonka valtaosa on saatu uskomaan, ettei Venäjä osallistu sotatoimiin Ukrainassa. Nemtsovista saattoi siis tulla liian suuri uhka.

Nemtsovin murhan ovat tuominneet kaikki ja syyllistä etsii kukin taho eri suunnilta. Venäjän johdolle myötämielisten tarkkailijoiden mukaan murha oli länsimaiden provokaatio Putinin syrjäyttämiseksi.

Liberaalin radiokanava Echo Moskvyin kyselyn mukaan 90 prosenttia kuuntelijoista ei usko, että murhan tilaajaa saadaan koskaan selville.

Nemtsovin murhasta voi hyötyä Venäjän johto, jos sen kannalta kiusalliset paljastukset jäävät piiloon ja jos katuoppositio viimeistään nyt ymmärtää vaieta kokonaan.

Mutta hyötyjä voi tässä tilanteessa olla myös itse katuoppositio, joka sai nyt ensimmäisen kovan luokan marttyyrin ja voisi siis rohkaistua uudelleen haastamaan Putinin politiikan.

Jo sunnuntai voi näyttää, kumpaan suuntaan Venäjän kuihtuneeksi arvioitu oppositioliike kääntyy. Opposition masinoima Kevät –mielenosoitus vaihtui Netmtsovin murhan takia muistotilaisuudeksi, joka voidaan poikkeuksellisesti pitää Moskovan keskustassa, juuri murhapaikalla.

  • Manninen+Marja+YLE+kirjeenvaihtaja
    Marja Manninen Yle Uutiset Moskova


Mannan juttu on tärkeä. Siinä näkyvät venäläisten paikallistunnot.
 
Kim Kardashian lyö uuden perseen kuvan nettiin, niin länsimaissa joku never heard poliitikon murha unohtuu samantien. Ja Venäjällä, ehkä jotkut välittää, suurin osa ei. Poliitikot... vaalit lähestyy, ukraina, öljynhinta, Isis yms...
Eli jotkut ehkä muistaa, 99,99% ei.
 
Kremlin valkopesu on alkanut. Murhaan on annettu kolme selitystä: Kosto; Nemtsoville kostettiin hänen pakotettuaan ukrainalaisen tyttöystävänsä tekemään abortin; kyse oli ulkomaisilta tahoilta saaduista rahoista tai sitten opposition yritys mustamaalata Venäjän hallitus.

Repikää siitä :eek: !



http://www.nytimes.com/2015/02/28/m...ck&contentCollection=Home+Page&pgtype=article

After Boris Nemtsov’s Assassination, ‘There Are No Longer Any Limits’
 
Kim Kardashian lyö uuden perseen kuvan nettiin, niin länsimaissa joku never heard poliitikon murha unohtuu samantien.

Nyt on kyse ihan muusta kuin Kardashianin perseestä. On kyse siitä, mikä on Venäjän opposition suunta. Navalnyi on linnassa, Nemtsov vainaa.

Kaikella kunnioituksella: jos sinulla ei ole mitään erityisempää tuotavaa tähän aiheeseen, miksi et menisi samantien katsomaan aikuisviihdettä? :)

Foorumilla on kaikkea:

http://maanpuolustus.net/threads/päivän-minkki.3883/page-19#post-195633
 
Poikkeuksellisen raa'an itsemurhan ovat sentään saaneet jo suljettua pois vaihtoehdoista...

Täytyy myöntää että välillä lyö pääkopassa tyhjää, kun tuohon perivenäläiseen kyynisyyteen törmää. Ei vaan kerta kaikkiaan kykene ymmärtämään, mistä tuollainen ajatus- ja moraalimalli kumpuaa, mutta toisaalta se kyllä piirtää hyvin selkeän kuvan siitä, miksi valtavien luonnonvarojen päällä istuva valtio näyttää Pietarin ja Moskovan ulkopuolella kehitysmaalta.
 
Kim Kardashian lyö uuden perseen kuvan nettiin, niin länsimaissa joku never heard poliitikon murha unohtuu samantien. Ja Venäjällä, ehkä jotkut välittää, suurin osa ei. Poliitikot... vaalit lähestyy, ukraina, öljynhinta, Isis yms...
Eli jotkut ehkä muistaa, 99,99% ei.

Valitettavasti näin tässä saattaa käydä.
 
Nämä ovat hyviä pointteja...

Nemtsovin murhaajien viesti yleisölle on: me teemme teidän maallanne mitä haluamme. Jo lähipäivät ja viikot näyttävät, mihin suuntaan Venäjä tästä lähtee. Kykeneekö se etsimään ratkaisua nykyiseen kriisiinsä vai vajoaako se syvemmälle eristäytymiseen ja vihaan? Tielle, jolla pysyminen edellyttää joka päivä hieman enemmän pakkoa ja hieman lisää neljännestotuuksia. Ja runsaasti kyynistä mieltä niin vallanpitäjiltä kuin heidän alamaisiltaankin.

Mutta hyötyjä voi tässä tilanteessa olla myös itse katuoppositio, joka sai nyt ensimmäisen kovan luokan marttyyrin ja voisi siis rohkaistua uudelleen haastamaan Putinin politiikan.

Voidaan jopa puhua eräänlaisesta käännekohdasta. Tässä ratkaistaan lopullisesti Venäjän ja ehkä myös naapurimaiden kohtalo.

Jos Kremlin valtaeliitti tai niitä lähellä olevat tahot voivat murhata vastustajiaan Kremlin naapurissa ilman voimakasta vastareaktiota, niin siltä tieltä ei ole paluuta. Tässä nyt kuitenkin puhutaan ihmisestä, joka on joskus ollut siellä muurien sisäpuolella ja josta olisi voinut tulla maan presidentti vielä hetki sitten.

Kriittiseltä massalta en odota mitään ja en kyllä laske kovin paljon muidenkaan varaan.

Ne ihan oikeat oppositiovoimat voisivat toki saada tästä murhasta nostetta ainakin teoriassa. Mutta pahoin pelkään että ei siinä niin tule käymään. Taitaa olla niin että tässä vaiheessa ne viimeisetkin kapinalliset jättävät uppoavan laivan ja pakenevat länsimaihin.

Venäjällä on pitkät perinteet ja vakiintuneet kaavat myös tässä asiassa.

titanic3dimax04.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Alueella täytyy olla lukuisia valvontakameroita ja lisäksi turvallisuushenkilöitä. Nemtsov oli lisäksi tunnetuin ja hankalin oppositiohahmo, jonka oli parin päivän päästä määrä johtaa suurta Putinin hallinnon vastaista mielenosoitusta. On vaikea uskoa, etteikö hän tässä tilanteessa olisi ollut jatkuvassa Venäjän turvallisuuspalvelun seurannassa, jonka ainoaksi "meriitiksi" näyttää nyt jäävän 23 vuotiaan tyttöystävän kiidättäminen kuulusteluihin sekä Nemtsovin tietokoneen takavarikoiminen.

Viesti on kuitenkin selvä; me murhaamme kenet haluamme ja missä haluamme. Jos olisin suomalainen yrittäjä, harkitsisin ennenkuin sijoitaisin varani Venäjälle.

Oheisen valvontakamerapätkän väitetään näyttävän murhan (matkan päästä).

 
Venäjän entinen varapääministeri Boris Nemtsov on varma, että Venäjän Suomeen kohdistama painostus tapahtuu pääministeri Vladimir Putinin siunauksella ja hänen ohjauksessaan.

Nemtsovin mukaan sekä lapsi- että maitokiistat ovat vain tekosyitä, joiden todellinen motiivi on aivan muualla.

– Suomi käyttäytyy Venäjän edessä täysin väärin, kun se vaikenee näiden kampanjoiden edessä. Teidän pitäisi päin vastoin huutaa ja lujaa, ja puolustautua kaikin tavoin, Suomessa parhaillaan Finrosforumin seminaarissa vieraileva Nemtsov sanoi eilen IS:lle.

Nemtsovin mukaan Putinilla on vanha vakoojan ja ”bandiitin” psykologia, jonka perusteella hän tulkitsee Suomen vaikenemisen ja sovinnonhalun yksinomaan heikkouden merkiksi.

– Eli mitä enemmän Suomi vaikenee, sitä enemmän Putinin tekee mieli teitä painostaa. Se on hänen logiikkaansa, Nemtsov sanoi.

Lapsikiistojen rummuttamiselle Nemtsov löytää kaksi syytä. Toinen on Venäjän omien lasten huono tilanne ja toinen on Venäjän perinteinen halu etsiä vihollisia ulkomailta.

– Meillä on itsellämme kolme miljoonaa hylättyä lasta, jotka asuvat kaduilla, orpokodeissa tai alkoholistivanhempiensa kanssa. Se on yksi meidän suurimmista häpeänaiheistamme.

– Putin ei kuitenkaan halua, että kansa heräisi kysymään, miksi meidän omilla lapsillamme ovat asiat näin huonosti. Siksi hän löytää ongelmia Suomesta.

Venäjän lapsiasiavaltuutettua Pavel Astahovia Nemtsov pitää Putinin ”lakeijana”.

– Astahov on kgb-taustainen mies, joka sanoo juuri sen, mitä hänen käsketään sanoa. Hän on täysin Putinin ohjauksessa.

Erilaiset ruokakiistat ovat Nemtsovin mukaan myös tyypillistä Putinia.

– Hän käyttää ruokakiistoja monien eri maiden painostamiseen. Minä voin taas omasta puolestani sanoa, että suomalaiset maitotuotteet ovat hyviä ja meidän perheessä niitä syödään erittäin mielellään.

Nemtsov 2010 (IS)


Ven%C3%A4j%C3%A4-voita-tulee-Prismoihin-lis%C3%A4%C3%A4-maanantaina.jpg
 
Mutta spektaakkeli Nemtsovin murhasta tuli, ja tällä kertaa installaation taiteellisuudesta vastasi murhaaja itse. Karismaattinen oppositiojohtaja makasi kuolleena öisen Moskovan keskipisteessä, Bolšoi Moskvaretski -sillan pohjoispäässä. Noin viidenkymmenen metrin päässä Kremlin muurista, taustanaan Pyhän Vasilin katedraalin sipulit Punaisen torin laidalla.

"Paljastavinta tässä tragediassa on sen demonstratiivisuus", toimittaja Anton Oreh kirjoitti blogissaan Eho Moskvyn verkkosivulla. "Tuollaisen kokoluokan persoona, tuollainen kuuluisuus, voidaan ampua suoraan Kremlin edessä! Siellä, missä jokaista metriä tarkkaillaan ja kytätään. Me asumme maassa, jossa tällainen on mahdollista, ja se on tässä tärkeää."

Murhien sijaan tällainen viesti on yleensä tyypillinen terrori-iskuille, parhaana esimerkkinä New Yorkin iskut 2001. Suorassa televisiolähetyksessä sortuvat tornit olivat teon syy ja seuraus. Tosi-tv-ohjelma, joka kertoi yleisölle: me olemme muuttaneet teidän maailmanne.

Murhaa ei käytetty terrorin välineenä ensimmäistä kertaa, ei historiassa eikä varsinkaan Venäjän historiassa. Tsaari Aleksanteri II:n murha Pietarissa 13.3.1881 eli melkein tasan 134 vuotta sitten käänsi Venäjän tunkkaiselle yksinvallan uralle, ja murhan seurauksista saadaan kärsiä vieläkin – muuallakin kuin Venäjällä.

Kun mediassa käytetään tällaisia rinnastuksia niin voimme olla varmoja siitä ettei tämä tule painumaan unholaan. Luulenpa että tämä on saman tason askelmerkki kuin matkustajakoneen alasampuminen Ukrainassa. Vaikka suhtaudunkin Hesariin suurella varauksella, tuossa oli kyllä ansiokasta erittelyä nykyväkivallan luonteesta Venäjällä. Täysin uutta infoa itselle oli esim. Moskovan kerrostaloräjäytyksiä tutkineiden kansanedustajien murhat.
 
Poikkeuksellisen raa'an itsemurhan ovat sentään saaneet jo suljettua pois vaihtoehdoista...

Ainoa asia, mikä ihmetyttää kuviossa on se, ettei Venäjän media ole ilmeisesti vielä väittänyt, että Netsov oli syvissä rahavaikeuksissa ja ajautui tekemään itsemurhan. Samalla hän oli päättänyt kostaa viattomalle ja ylevälle presidentti Putinille järjestämällä tapahtuman mahdollisimman symboliselle paikalle.

Todennäköisesti tulee itse asiassa käymään niin, että jos murhasta joku tuomitaan, tulee se olemaan Nemtsovin ukrainalainen naisystävä. Hän kun oli varmasti mukana kuviossa...
 
Oheisen valvontakamerapätkän väitetään näyttävän murhan (matkan päästä).


Kuorma-auton liikkeet juuri ennen murhaa ovat hyvin mielenkiintoisia. Ensin luulin että se toimii näköesteenä, mutta jos oikein ymmärsin niin se poistuu paikalta vähän ennen laukauksia.

Ampuja voi olla ihan kuka tahansa. Pikkurikollisia ja muita idiootteja ne tuolla yleensä käyttävät, kun ne on helppo eliminoida tai muuten uhrata. Iso koneisto on kuitenkin ollut liikkeellä, kun eivät ne jätä mitään sattuman varaan. Siellä on yleensä myös varmistajia, jotka hoitavat homman jos heikoin lenkki pettää.
 
Viimeksi muokattu:
Äärimmäistä pelottelua, ihan turha on muuta yrittää edes keksiä. Näkyvältä jepeltä nirri pois, siinä on viestiä oppositiolle ja kansalle. Oppositio ja kansa varmasti tajuavat, mistä kylmä koillistuuli puhaltaa.
 
Edelleen toitotetaan tuota Putinin huimaa suosiota. Kannattaa muistaa varmasti se, että tuon huiman suosion salaisuus ei ole suinkaan asia, joka olisi jätetty sattuman varaan. Takana on tuon henkilön peukalo median päällä, hirmuinen populistinen suitsuttaminen, henkilökultin rakentaminen de facto, vaihtoehdottomuus, koska väkivalta. Ja ketkä näitä tutkimuksia tekevät....voiko tutkija päätyä Venäjällä muuhun tulokseen kuin siihen, että Putin on hirmu suosittu?

Joku tutkijapoloinen keksi, että viimeksi Moskovan johtajan vaalissa Navalnyi sai yli neljäsosan äänistä.....paha juttu, paha juttu, nimittäin sen tutkijan kannalta. Tosiasia oli se, että Navalnyi sai yli neljäsosan äänistä, mutta ei sitä sentään olisi pitänyt julkisesti toitottaa.

Äärimmäisiä toimia tehdään ja valmistellaan ja tuo valtakunta suistuu kohti sellaista pimeyttä, että tämä päivä näyttää vielä joskus ihanalta unelta.
 
Pitää ottaa sekin huomioon että Venäjän oppositiolle on ehkä käynyt kuten homoille ja muille ei Kremlin suosiossa oleville Venäjän vähemmisöille. Kuka tahansa voi tappaa mielivaltaisesti ja poliisia ei kiinnosta. Miksi käyttää palkkamurhaajia jotka voidaan yhdistää Kremliin jos sama saavutetaan propagandalla ja poliisin apatialla?
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top