Merivoimien kehitysnäkymät

Nyt meni epäreiluksi! Luimme hienon kuvauksen Turunmaan päätykistöllä ammunnasta laukausmäärineen ja kuitenkin takerrutaan pääasiassa tähän lipsahdukseen. Ei ollut itellekään ihan kaikki detaljitasolla tuttua, vaikka tutkajohdettu pinta-ammunta näin toimii kaikkialla. Virheitä sattuu, kun laatii nopeasti pitkän vastauksen. Itekin kerran sain päässälaskuna hajonnan 10 kertaa todellista pienemmäksi. Kyllä harmitti, kun se tietenkin asiantuntemalla forumilla huomattiin.

Historiantutkimuksessa tutkijan ei ite tarvi pitää joka asetta kädessä. Antiikin sotahistoriaa voi tutkia ampumatta jousipyssyllä tai viskomatta heittokeihästä larppaajien kanssa. Muussa maailmassa sotahistoriaa tutkivat pääosin armeijaa käymättömät. Lähteiden ristiriidatkaan eivät ole harvinaisia; lopputulos saadaan lähderitiikillä sekä koettamalla selvittää, mistä erot voisivat johtua. Oma lähdetietoni on vanha ja nyt kuulimme, ettei ainakaan MLU n jälkeen ole ollut ko rajoitusta. Mistä ero voisi johtua:

1. Tykinputken pintalämpöjä on jossain vaiheessa mittailtu ja todettu, ettei rajoitusta tarvita. Näinhän kerrottiin 57 mm vesijäähdytyksen kohdalla tapahtuneen. Tosin kaliberin kaksinkertaistuessa tarvittava ruutimäärä kymmenkertaistuus. Lämpökalorit ovat taas suoraan verrannollisia ruutimäärään. Eniten kuluva osa on panoskammion ylimenokartio, jota ei voi jäädyttää vesikanavalla, joten tämä asia jää jatkotukimusten varaan.

Tai sitten:

2. Tykin käsikirjasta tämä rajoitus siis löytyy edelleen? Asiahan ei tule rauhanajan ammunnoissa esille, kun laukausmäärät ovat pieniä ja ammunnan rytmi verkkainen. Tuliko totuus siis kuitenkin sanottua ikäänkuin vahingossa.

"Wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen" eli suomeksi: "Mistä ei voi puhua, siitä on vaiettava," kuuluu itävaltalaisen filosofi Ludvig Wittgensteinin tunnettu lause. Merivoimien hankinnoissa tämä ainakin on juuri näin, sillä riviäkään ei ole julkaistu sellaisesta, mikä ei mennyt kun Strömsössä. Jos kyselee, niin asioita tuntevat henkilötkin ovat kun poliisikuulustelussa: Mitään ei myönnetä tai yleisimmin ei muisteta. Nyt ei sentään sanottu, kuten roistot usein: En ollu edes paikalla!

Olisiko tässä siis syy, miksei Turunmaasta ole juuri rivin riviä missään luettavissa, ehdottomasti eniten tietoa on täällä MpNetissä.
Minä ainakin sanoin heti, että kyse on kirjoitusvirheestä/ vastaavasta. Tuolla ls/tuntihan ei ole suoritusarvona mitään arvoa. Joten kyllä koko ajan puhutaan ls/min.

Jos miettii tuota yhtäjaksoisen tulituksen tarvitsemaa ls-määrää kiivaassakin taistelussa niin kelpaisiko esimerkiksi Helsingin ilmatorjunta helmikuun 1944 taisteluissa? Tai USA:n hävittäjien ilmatorjuntatehtävät IIMS:n loppupuolella kamikazeja vastaan taistellessa? Niistä voisi löytyä faktaa, siitä kuinka suuri tarve tulitukseen pitkään on? Jos näistä kaivaisi faktoja esiin, niin kelpaisiko ne referenssiksi. Esim Helsingin taistelussa kukin raskas it-tykki taisi ampua n. 100 ls yhteensä?

Henkilökohtaisesti uskon, ettei tykkiveneen 120 mm:llä olisi ollut mitään ongelmaa ampua tarpeeksi pitkään. Tykkiveneen toiminta-alueella vastustajien koneiden toiminta-aika on melko lyhyt ja pommi/asekuorma pieni. Joten kovin pitkään ei siellä ammuta, joko hyökkäys on torjuttu tai sitten itse upottu. Itse arvelisin, että yksi hyökkäys torjutaan yhdellä lippaalla kevyestikin. On huomattava, että alle 5 km etäisyydellä, minne siihen aikaan vastustajan oli tultava (nyt se etäisyys on 5 - 10 kertainen) torjuntaan yhtyy myös 40-milliset.

Mitä tulee pintamaalin tulittamiseen arvelen ratkaisun myös tapahtuvan niissä olosuhteissa, missä taistelun haluttiin tapahtuvan, tarvitaan vain puolet lippaasta. Maa-ammunnassahan on kyse tuohon aikaan jonkun maihinpäässeen joukon lamauttamisesta. En muista nyt kenttätykistön ls:n määrää iskussa ja muissa tulimuodoissa, mutta kahden tykkiveneen "iskussa" puolella lippaalla kummaltakin maalialueelle putoaa tarkasti 50 kranaattia 19 sekunnin aikana. Jaa maalina voisin kuvitella olevan kaivautumaton komppania/vast. Ka korostan sitä, että tuli on erittäin tarkkaa ka hyvin koossa. Tietenkin tämä edellyttää sitä, että joku tulenjohtaja näkee maalin, mutta niinhän se on kaikella tykistöllä. Nykyään se voi olla esim lennokki/vast.

Harmi, että enää ei Merivoimilla ole tykkiä, jolla tätä tehtävää voisi tehdä. Tosin, enpä enää usko siihen, että maihinnousulaivasto Suomen rannikolle Normandian tapaan enää ilmestyykään....

Tuo kirjallisuuden puuttuminen Turunmaa-luokasta ei ole sen ihmeellisempi asia kuin se, että niinhän se puuttuu kaikista aluksistamme. Kukaan ei ole osannut tai viitsinyt ryhtyä kirjoittamaan. Nekin vähät kirjat, joita on, eivät minusta ole tasoltaan sitä mitä pitäisi pystyä tuottamaan. Aineistoa ja materiaalia on vain hävitetty miettimättä lainkaan, että mitä pitäisi museoida. Ihme, että tyv Karjala edes siellä Aurajoessa on.

Noin yleisellä tasolla - 55 ulkomaalaisella sota-aluksella, eri kokoisilla alkaen taistelulaivasta ja lentotukialuksesta aina sukellusveneisiin ja partioveneellä - käyneenä sanon vain, että Turunmaa-luokan korvetit ovat ERITTÄIN hienosti suunniteltuja aluksia, joista kelpaa ottaa mallia vielä tänäkin päivänä. Ajankohdan, Suomen taloudellisen tilanteen ja silloin yleisesti vallinneen ilmapiirin huomioon ottaen saavutus on semmoinen, jolle nostan hattua.

Kunpa nyt menisi reunaehdot huomioiden edes samalla tavalla.
 
Viimeksi muokattu:
Noin yleisellä tasolla - 55 ulkomaalaisella sota-aluksella, eri kokoisilla alkaen taistelulaivasta ja lentotukialuksesta aina sukellusveneisiin ja partioveneellä - käyneenä sanon vain, että Turunmaa-luokan korvetit ovat ERITTÄIN hienosti suunniteltuja aluksia, joista kelpaa ottaa mallia vielä tänäkin päivänä. Ajankohdan, Suomen taloudellisen tilanteen ja silloin yleisesti vallinneen ilmapiirin huomioon ottaen saavutus on semmoinen, jolle nostan hattua.

Kunpa nyt menisi reunaehdot huomioiden edes samalla tavalla.

Minusta nuo nimimerkki @Old Boy kaivamat asiakirjat paljastavat seuraavat seikat joista soisi otettavan opiksi. Tykkiveneiden kohdalla alusten koko jäi 50% liian pieneksi poliittisten syiden ja rahapulan vuoksi. Tykkijärjestelmän saamisessa toimivaksi meni pitkään rahapulan vuoksi ja koska oltiin päätykin ainut käyttäjä. Tärkeä sensori eli valvontatutka jäi pois rahapulan ja ehkä osin tilanpuutteen vuoksi. Ja poliittisten syiden vuoksi uutta tärkeää asejärjestelmää eli ohjuksia hankittiin jälkijunassa.
 
Give a shit i dont. Vorwärts!

Tuleekohan Brittien laivastosta enään mitään? Voiko luiskaa kääntää? Pelastaako lasertykit vai onko 2050 Royal Navy pelkkä merivartiosto?

Historiaketjut erikseen, nyt takaisin tulevaisuuteen
 
Minusta nuo nimimerkki @Old Boy kaivamat asiakirjat paljastavat seuraavat seikat joista soisi otettavan opiksi. Tykkiveneiden kohdalla alusten koko jäi 50% liian pieneksi poliittisten syiden ja rahapulan vuoksi.

No eikös siitä ole otettu? ;) Uusien Pohjanmaiden tonnisto on noussut koko prosessin ajan. Alunperinhän laivasto halusi hävittäjän, mutta edes siihen epärealistisen pieneen 1100 tonnin hävittäjään ei ollut rahaa. Sitten laivasto-ohjelmaan kuuluneisiin 'saattajiin' alettiin laittamaan hävittäjän ominaisuuksia (ja jotkut ehkä muistaa että alunperin niiden piti olla vain 450 tonnin aluksia!).
Mutta asiaahan voi ajatella myös niin että tykkiveneiden vaatimuksiakin pienennettiin, esimerkiksi miinanlasku jäi pois, samaten jäävahvistus.
Muutakin 'kompaktointia' tehtiin, siihen en osaa sanoa rutistettiinko ne "liiankin pieneen" kokoon. Erilaiset tonnistorajat on joskus johtaneet laivoihin joita on käytössä sitten pidetty epäkäytännöllisen ahtaina, kuuluisa esimerkki South Dakota-luokan taistelulaivat.
 
Henkilökohtaisesti uskon, ettei tykkiveneen 120 mm:llä olisi ollut mitään ongelmaa ampua tarpeeksi pitkään. Tykkiveneen toiminta-alueella vastustajien koneiden toiminta-aika on melko lyhyt ja pommi/asekuorma pieni
Tästä olen samaa mieltä, ero ei ole niin dramaattinen kun ensi kuulemalta tuntuu. Ilmatorjunnan jo käsittelit, mutta myös maavoimien taistelun tukeminen ajateltiin tapahtuvaksi tykistösyöksyin eikä Normandia-tyyppisin rantapommituksin.

Kun maa-ammuntamenetemiä ei ollut, ei maavoimien taistelua muutoinkaan voitaisi tukea kun hyvin rajoitetusti. Oli ainoastaan paikantaminen ns. apumaalin avulla. Se oli koordinaateiltaan määrätty piste, esim niemennokka joka näkyi laivalle. Maali johon ammuttiin ilmoitettiin suhteessa tähän apumaaliin, samoin korjaukset. Jäsen @Analysti n eloisasti kuvaamat "zip-zap" nopeudella sujuvat paikannukset tapahtuivat inertia- ja gps-tekniikan aikana eli vasta MLU n jälkeen.

Jos miettii tuota yhtäjaksoisen tulituksen tarvitsemaa ls-määrää kiivaassakin taistelussa niin kelpaisiko esimerkiksi Helsingin ilmatorjunta helmikuun 1944 taisteluissa?
Tämä ei ole hyvä esimerkki, koska 88 ItK:ssa oli putkenvaihto tehty erityisen helpoksi. Se irtosi yhdestä vivusta kääntämällä, joka joskus onnistui vahingossa varusmiehiltäkin. Jos näin pääsi tapahtumaan, oli syytä varoa varpaita, sillä tällöin painava putki rymisteli maahan saakka. Tämä ominaisuus tarvittiin siksi, että putket voitiin ampua loppuun yhdessä ilmahyökkäyksessä.

Mutta taistelusta se poistuu yhdellä 120 mm osumalla
Tässä siis kyseessä hävittäjän poistaminen pelistä yhdellä 120 mm sirpalekranaatilla! Silllä samalla pienehköllä kuulalla, joka räjähtää heti esteen kohdatessaan ja kuula saa aikaan vain pesäpallon syvyisen kuopan Niinisalon hiekkaan. Eihän tällaista puppua "ostettu" asiantuntevalla forumilla ja minäkin väitän sitä tahalliseksi harhautukseksi. Siis samaa sarjaa, kun ilmeisesti itse keksitty väite "yleisten syiden" estämistä laivakaupoista.

Laivamaaleihin tarvitaan merimaalikranaatteja, joita on myös kutsuttu osuvasti puolipanssarikranaateiksi. Miksei niitä Turunmaalla ollut? Minäpä kerron syyn:

Meille esiteltiin ruotsalaisille käsiin jäänyt vanhentunut 120 mm moottorisuunnattava it-tykki vuonna 1959, tietoja valokuvan kera saatiin jo 1953. Rahaa oli minimaalisesti, joten 1963 tilattiin ainoastaan neljän tykin sarja ilman atarvikkeita. Tykki piti suunnitella isolta osin uudelleen eikä svedut suostuneet lyhyempään sarjaan. Kauppa siis tehtiin, vaikka ei vielä ollut rahoja laivoihin. Sitten tilattiin taistelujärjestelmä ja lopulta laivatkin, mutta niitä saatiin ainoastaan 2 kpl. Vasta tässä yhteydessä palattiin atarvikkeisiin. Suomi halusi merimaalikranaatin, jonka piti olla ballistiikaltaan sama kun sirpalekranu. Tämä siksi, että oli jo tehty soppari Philipsin kanssa taistelujärjestelmästä, jolloin sieltäkin oli tullut mojova lisälasku tarvittavista muutoksista.

Bofors oli kaikkien myyjien unelmatilanteessa. Kranaatteja tarvitaan vuosikymmeniä, joten luettelivat neuvotteluissa A4-sivun verran tarvittavia muutostöitä suolaisen hintapyynnön selitykseksi. Osa oli kyllä ihan aiheellisia, sillä ei ole helppoa suunnitella kranaatin massat siten, että ne pysyvät samoina eikä massakeskipiste muutu. Muutoksissa nimittäin sytytin pitää siirtää kuulan kärjestä sen pohjaan. Hankkimatta ne merimaalikuulat sitten jäivät, lieneeko 120 TAK ainoa kehittyneiden maiden tämänkokoinen tykki, joka ei sovellu laivojen ampumiseen.

Kertomukset "huoltokiertotykistä" ovat nekin sumutusta, laivoja tuli kaksi mutta tykkejä siis neljä. Pohjanmaahan saatiin kolmas hukattua vasta 10 v myöhemmin v. 1979, jolloin tämä huoltokierto voitiin aloittaa. Siis sama juttu, kun kalliita F-35 a olisi hankittu 90 tai 120 kpl "huoltokierron" vuoksi.

Tuo kirjallisuuden puuttuminen Turunmaa-luokasta ei ole sen ihmeellisempi asia kuin se, että niinhän se puuttuu kaikista aluksistamme.
Mistä luulisit johtuvan, ettei laivastostamme ole lainkaan kirjallisuutta? Ettei vaan siitä, ettei jälkipolville jäänyt paljoakaan myönteistä kertomista. Laivaston virallista historiaakaan ei ole, vaan joku perinneyhdistys laati kolmiosaisen Laivaston historian. Sen sodanjälkeisen osuuden kirjoitti pitkäaikainen Merivoimien komentaja amiraali Koivisto, joka resurssien puutteesta valittamisen ohella lähinnä piilotteli pieleen menneitä asioita. Niitä samoja, joita itse oli johtamassa tai valmistelemassa.

Kaikella kunnioituksella, etkö jäsen @Analysti ole itsekin esimerkki siitä vaikenemisen kulttuurista, joka muurin tavoin ympäröi Turunmaa-luokkaa? Osallistuit täällä keskusteluun 4-5 vuotta laittaen kommentteihisi jatkuvasti disclaimereita tyylin "arvelen", luulisin" ja "pitäisi mennä arkistoon", vaikka tunsit laivan erinomaisesti omakohtaisen kokemuksen turvin ainakin MLU n jälkeen.

Ove Enqvist sekä Johanna Pakola ovat laatineet 1-2 hyllymetriä kirjoja rt:stä ja niitä tehtiin leegio jo ennen heitäkin. MPKK julkaisi viime vuosina 10-osaisen sarjan a´ 500 sivua maavoimien taktiikan historiasta ensisten satojen opusten päälle, mutta Merivoimista ei kirjoja siis ole. Kertokaa nyt sitten joku muu syy tähän, kun se, että välillä sotilasfarssia muistuttavia tapahtumia ei ole haluttu muistella.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top